Alıntı:
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - sezenkiracı
Merhaba,
Yakın bir zaman önce sahlep işi ile ilgilenmeye başladım.Burada kurutma işlemi ile ilgili yazdılarınızı okudum ve uyguladım.Sahlep yumrularını ipe dizip keçi sütünde kaynattım bazılarını bezin uzerine serip gölgeli bir yerde kuruttum fakat sahleplerin birbirlerine deydikleri yerlerde küflenmeler meydana geldi.Bunu önlemek için ne yapmalıyım **** bunları kurtarmak mumkun mu çünkü elimde çok fazla sahlep var. Tavsiyelerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkürler
|
Süt ve salep besi yeri olarak görev yapıyor. Salebin üzerinde yeterince nem de var. Hava sıcaklığı da tam kıvamında. Küf mantarları için herşey mükemmel. İpe dizmenin amacı bu zaten yumrunun her yanında hava akımı meydena gelecek ki tetikte bekleyen bakteri ve küf mantarları üreyemesin.
Biyoloji , kimya , fizik genel kültürü yok. Hatta hiç değilse tecrübe bile yok. Sadece yumrudan para kazanıldığını bilmek var.
Onca yumruya ne kadar acısak azdır. Salep katliamı işte tam olarak budur. Onları toplarken kime satacağını bile bilmeyen insanlar salep yumrusu topluyor.
Salep dünya üzerinde sadece ülkemizde belli şartlarada yetişebilen kültüre alınması çok zor, farmokolojik değere haiz kıymetli bir bitkidir. Tamamen doğal olarak yetişir ve tüm dünyaya satılır. İngiliz çevre örgütleri Türkiyeyi hükümet nezdinde uyarır zaman zaman. Bu hızla salep toplarsanız nesli tükenecek diye. Bizim hükümet bu durumda uyanır ve aman ha salep satışı yasak bundan sonra sadece izin verdiklerim satılacak der. Ama tabi hükümet sezenkiracıyı nasıl takip etsin ? Dağdan toplar deposunda çürütür. Hükümet yasal ihracaatına engelleme yapabilir ancak.
Salebin ülkemizde yıllara göre ne kadar azaldığını İngilizlerden öğrenmemiz mi çok acı , yoksa sezenkiracı nın bunları ne yapacağını bilmeden bolca toplayıp çürütmesi mi ? Hangisi daha acı ?
Salep söze gelseydi insan nesline ne derdi ki ? Haliyle İngilizlere değil Türklere hitap ederdi bir kere kesin olan, ama acaba ne derdi ?
www.koniks.com sitesinden alıntıdır. Başlığın tamamını okumak için kısayol :
http://www.koniks.com/topic.asp?TOPIC_ID=12273