Sn. omer.tuncer,
Söylediğiniz nedenleri sırası ile defalarca düşündüm. Balkonum kapalı ama yeterince havalandırıyorum. Bazan gece dahil gün boyu açıkta bırakıyorum pencereyi. Yeterince nem de var. Çünki çilek ağacının havuzundan ve çilek yapraklarından anaormal bir buharlaşma var. Pencereyi açmazsam hemen buhar oluyor.
Beni asıl düşündüren ve cevap aradığım soru aynı balkonda ve aynı şartlarda yetişen iki fideden torfta dikili olan meyve veriyor, durgun suda olan meyve vermiyor. Büyüme hızı durgun sudaki en az 30 cm diğerinden uzun. Çilek ağacında çilek yaprakları delirmiş gibi büyüyor.
Sn. Tabiatın dediği gibi Dal+Döl+Bal üçlemesini yapamıyoruz. Sürekli birinci fazda kalıyoruz ve bolca dal yapıyoruz. İkinci faza geçip döl yapamadığımız için üçüncü faz kendiliğinden oluşmuyor. Torfta olanlar ikinci fazı ucundan kıyısından yakaladıkları için azda olsa dölleniyorlar ama durgun suda olanların durumu vahim.
Birinci mesajımda yabancı kaynaktan verdiğim resimde fidenin üç ayrı döneminde üç ayrı N:K oranı formülle besliyorlar domatesi. Fosfor genellikle sabit kalıyor. Dönem içinde azot azalırken Potasyum oranı artıyor. Belkide üç ayrı formülde besinle beslemek lazım fideyi. Kudret Bey ve Sn. Envor' a duyurulur.
|