View Single Post
Eski 03-05-2009, 21:24   #858
N.Hel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-09-2008
Sn hassoman,

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Alıntı:
Evet, 1980 sonrasi TDK'nın çalışmalarının "Türk Tarih Kurumu da öyle" nasıl sekteye uğratıldığını gördük.
Alıntı:
Üstelik yaşayan dilcilerimiz çok azaldı... Onların sesi de, "dil jandarmalığı" yapmakla suçlanarak kesilmeye çalışılıyor. Konu artık, "agac sever" mi, yoksa "ağaçsever" mi şeklinde yazmalı tartışması kadar masum değil...
Bu tespitlerinize katılmamak elde değil. Tam da bu nedenle bu masum tartışmayı, forumdaki dili doğru kullanma hassasiyetini çok önemsiyorum. Bu masum tartışma yazdıklarınızı okumama, ne zamandır hiç bakmadığımı farkettiğim Dil Derneği'nin sitesini ziyaret etmeme, yazım kurallarını gözden geçirmeme vesile oldu. (80 sonrası TDK'nın "yazım kılavuzu"nu "imla kılavuzu" olarak değiştirdiğini ama bugün yeniden yazım kılavuzu olduğunu, öte yandan -bence- kanıksanmış olan sözcük'ün yoksayılıp kelime'nin kullanılmaya başladığını da anımsadım bu arada.)

Masum tartışmaya dönecek olursak: TDK'nın bileşik isimlerle ilgili kurallarının altıncısını aşağıya alıntıladım. Bu kural ağaçsever'in neden bileşik yazılması gerektiğini tarifliyor. Özellikle bazı bileşik isimlerin yazılışında TDK ile çatışan Dil Derneğinin yazım kılavuzu da (Dil Derneği, 8. Baskı, Ekim 2008) bunu doğruluyor. (bakınız) Tabii bu kontrolü ağaçsever sözcüğü ile değil kitapsever, yurtsever sözcükleri ile yaptım. Sözlükte ağaçsever yer almıyor. Bence de Sn. MeyveliTepe'nin belirttiği gibi bu sözcüğü dilimize katmanın onuru agaclar.net'in. Teşekkürler.

Alıntı:
6. -an/-en, -r/-ar/-er/-ır/-ir, -maz/-mez ve -mış/-miş sıfat-fiil eklerinin kalıplaşmasıyla oluşan birleşik kelimeler bitişik yazılır:
ağaçkakan, alaybozan, cankurtaran, çöpçatan, dalgakıran, demirkapan, etyaran, filizkıran, gökdelen, oyunbozan, saçkıran, yelkovan, yolgeçen;
akımtoplar, altıpatlar, barışsever, basınçölçer, betonkarar, bilgisayar,* çoksatar, dil*sever, füzeatar, özezer, pürüzalır, uçaksavar, yurtsever;
baştanımaz, değerbilmez, etyemez, hacıyatmaz, kadirbilmez,* karıncaez-mez, kuşkonmaz, külyutmaz, tanrıtanımaz, varyemez;
çokbilmiş, güngörmüş.
bakınız

N.Hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön