Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tigre34
Sayın Hami Bey,
Palmiye söküm ve dikimi konusunda çok bilgili olmadığım için sizden samimiyetinize sığınarak birazcık yardım istiyorum.Şuan toprakta dikili gövde boyu yaklaşık 2 metre olan 10 adet Washingtonia Filifera cinsi palmiyeyi Muğla'dan İstanbul'a getirmek istiyorum.Bunların yarısını hemen kendi bahçeme yarısını da saksılara dikmeyi düşünüyorum.Bunları nasıl söküp? nasıl nakledip? sonrada nasıl dikersem ağaçları öldürmeden işimi halletmiş olurum.Dikerken gene başka bir yazınızda gördüğüm(%50 Torf + % 30 İnce tuzsuz kum + %20 bahçe toprağı ) karışımı kullanmam gerekirmi?Veya direk toprağıyla mı sökmeliyim?Gene samimiyetinize sığınarak son birşey daha sormak istiyorum.Saksılara diktikten sonra tekrar toprağa dikmem için en az ne kadar bekletmem gerekir.Bu süreyi kısaltmam için ne yapmam gerekir?
Hami Bey şimdiden çok teşekkür ediyorum.Mesajınızı merakla bekliyorum.
|
merhaba,
sizlerin de bildiği gibi palmiyler Bahar ve Yaz aylarında daha iyi transplante olurlar.
2m lik bir bir palmiye için yaklaşık 50 cm genişlik ve 40 cm derinlikte bir rootball yeterlidir.Ağacı sökerken köklerin topraktan ilişkisi kalmayana dek ağacı sağa sola itmeyin.Liflerin zedelenmesine neden olursunuz.Sökümden önce kuru dalları varsa budayın ve Yaprakları uç sürgünü örtecek çekilde yukarıda toplayın ve kalın bir iple bağlayın.Kepçe ile bir kamyonete yükleyip nakledebilirsiniz.Söktüğünüz ağacın kökünü bir çuval veya geniş bir naylon torba ile örtün.Ağacı yüklerken halatın bağlandığı yeri bir çuvalla sarın ki,halat gövdeye zarar vermesin.
Ağaç kamyonete yüklenirken özellikle sürgün ucuna yük bindirmeyin.Gerekirse bir kalas yardımıyla gövdeyi destekleyin ki,uç kısım bükülmesin.
evet sökümünüz toprakla da olsa yukarıdaki dikim harcını kullanın.
en az 80 x 80 bir çukur açın.Tabanını 5cm çakıl koymanızı öneririm.Basitce 15-15-15 oranında suni gübre kullanabilirsiniz.250 gr.yeterlidir.Çukura kademeli olarak gövde çevresince serpin.önce bol sulayın.en az 20lt. dha sonra birkaç hafta 3-4 günde bir 10-15 lt su verin.zamanla suyun miktarını azaltın ve süresini uzatın.Bu arada sökerken bağladığımız yaprakları çözmüyoruz.(en az 2 ay)
kesinlikle hayvan gübresi kullanmayın.
gelelim saksılamaya.En az 90lt lik saksı kullanmalısınız.Yine aynı kurallar geçerli.
erken köklenme istiyorsanız Zirai malzeme satan yerlerden Humik asit alıp uygulayabilirsiniz.Değişik oranda olduğu için nekadar kullanmanız gerektiğini söyleyemem.Alınca sorarsınız.3-4 ayda bitkiniz köklenir ve tekrar dikime hazır olur.Tabi saksıda sulama biraz daha az olacak.
Palmiyeler Transplantasyon konusunda pek nazlı değildir.umarım açıklayıcı olmuşumdur.Eğer takıldığınız bir nokta varsa yine açıklarım.
selamlar