Crataegus Monogyna
Şifalı olanın sarı değil de kırmızı alıç olduğu belirtiliyor.
Acaba diyorum hünnap da olduğu gibi aşılı-aşısız ayrımı alıçda da var mı?
-------------------------------
Kış mevsiminin habercisi bu şirin bitkimiz 10m ye kadar boylanabilmektedir. Meyvelenmeden önce açtığı beyaz ve pembe çiçekleriyle bize rengarenk bir görünüm sunar. Meyveleri olgunlaştığında yeşil yaprakların arasından kırmızı ve sarımsı bir renkle sunar kendini bize.
Yuvarlak görünümlü alıç, süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Bonzai severler için, Bonzaisinin bile yapılabileceğini düşündüm bir an
Kuzey Amerika, Asya, Avrupa ve Türkiye gibi Kuzey Yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişen alıcın 100'e yakın türü bulunmaktadır.
Alıç, Türkiye'de, derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde doğal olarak yetişmektedir.
Alıçın meyvelerinin yenmesinin yanı sıra yapraklarından çayı da yapılabilmektedir. Günümüzde güzellik ürünleri içinde Alıç çayına da rastlayabilirsiniz. Güzelliğimize katkısının yanı sıra hafızamızı da güçlendirir. İdrar sökücü ve ishal kesici özelliği de bulunmaktadır.
Yaklaşık 3 haftalık bir kullanımdan sonra; kalp, damar sistemi ile beyinde olumlu etkileri görülmeye başlayan alıç, kan dolaşımını sağlayan damarları genişleterek güçlendirdiği gibi, kalbin daha fazla kan ve oksijenle beslenmesini sağlar, yüksek kan basıncını dengeleyicidir.
Kalp kaslarını güçlendirici, kalpritim bozukluklarını düzenleyici etkiye sahip alıcın, koroner toplardamarların işlevlerini destekleyici, kalp krizi sonrasında kalbigüçlendirici özellikleri de bulunmaktadır.
Bu nedenle, özellikle kalp kasları zayıflamasında ve koroner damarlardaki daralmalar nedeniyle gerekli miktardaki kanın ve oksijenin kalp kaslarına ulaşamaması durumunda tıbbi tedavinin yanında Alıç tedavisine de başlanması önerilmekte.
Çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarında rahatlıkla kullanılabilecek nadir bitkilerden olan alıcın etkili olabilmesi için uzun süreli kullanılması gerekiyor.
''Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak-çiçek ve meyve karışımı, kaynamış bir bardak suyla haşlanır. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür, balla tatlandırıldığında (şeker hastaları tatlandırma yapmamalı) etkisi daha da artar. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında sıcak içilir.''
Sağlıklı, çok ama çok mutlu olacağınız, Alıç bitkimiz gibi hem neşeli hem de enerjik günler diliyorum hepinize.
Sevgilerimle...
http://gubse.blogcu.com/alic-crataeg..._30181371.html