Bilgiden kasıt eğer ki yetiştirme tekniği ise paylaşırım.
Yetiştirilecek tohum tabi ki iyi bir nesilden olmalıdır.
En iri kabak için bunun etkisi 40% bir katkıdır.
Köklerin yayılacağı , yani fidenin dikileceği alan da özel bir toprak karışımı ve sulama yöntemi kullanılırsa en iriyi yetiştirme şansına katkısı 40% dir.
Bu yöntem de 100 cm e 100 cm bir alanın toprağı yaklaşık 70-80 cm derinlik de kazılarak toprağı boşaltılıp, dışarıda yeni bir karışım yapılır.
Bu karışım da her bir ürün 20 Litre olmak kaydı ile ''sıfır numara dere kumu , 2 numara dişli dere kumu, orman toprağı, ince reçinesiz odun talaşı, kil-mil karışımı ve kazdığınız toprağın üstteki 40 cm derinliğine kadar ki kısmından 40 litre toprak ile 5 litre güvercin gübresi, 5 litre yanmış keçi-koyun gübresi, 5 litre kömür tozu karıştırılarak karışım çukura aktarılır.
100 cm e 100 cm lik alanın 4 köşesinden 50 cm derine kadar su vermek için 4 adet 70 cm lik boru hazırlanır ve 10 cm de bir arkalı önlü su sızdıracak delikler açılır. Tüm sulama buradan yapılır.
Bu aşama da yetiştirme alanının su direnajı , eğimin mümkün olduğunca az oluşu, damlama sulama yapılması, açan çiçeklerden en iyi 3-4 tanesinin bırakılıp gerisini ve uzayan diğer kolların budanması, daha sonra körpe 3-4 kabaktan da bir tane bırakılıp diğerlerinin de budanması gerekmekte.
Tüm bu saydıklarım ve iklim şartları da 20% şans daha arttırmakta.
Bu bilgileri direkt yerinde ABD de Montana da ödüllü kabak yetiştiren bir at yetiştiricisinden almıştım. Ayrıca deniz seviyesinden 300-1300 metre yükseklikler en ideal yetiştirme yükseklikleriymiş. Bunun sebebide nem oranının 30-60% yi geçmemesiymiş.
Diyarbakır da da yıllar önce meşhur karpuzun buna çok yakın yöntemle yetiştirildiğini biliyorum. Burada aslında önemli olan karışım ve sulama taktiği. Toprağın ve kabak gövdesinin toprak yüzeyinden aşağıya doğru 20 cm lik kısmı hep kuru kalıyor. Böylece kökler hem hazırlanan yumuşak toprak karışımında yayılıyor hemde bol su alıyor.
Kabak 1-2 kg a ulaştığından itibaren ise kabağı mutlaka yan yatırıyorlar. 30 kg dan sonra ise altına destekli saman koyuyorlar. Şekilli-biçimi bozulmamış ama çok iri olmayan kabak için ise kabağı dip kısımdan samanlı yere oturtuyorlar.
Yani epey zahmet istiyor ama başarıyorlar.
Benim paylaşabileceğim bilgiler şimdilik bunlar.
|