Fıstık çamı çok hızlı büyüyen bir ağaç değil belki ama benim başkasından duyup mantıklı geldiği için uyguladığım bir yöntem hem renk hemde boylanmada beni çok şaşırttı. Sizlerle paylaşmak istedim. Denemesi bedava...
Ölçüyü 30 litrelik kap için veriyorum. Ben muhafazası kolay diye bidon tercih ettim. Ağacın yeşil ibrelerinden bidonu iyice dolduracak kadar toplayın. Sert bir zeminde keser ya da çekiç gibi bir aletle ibreleri zedeleyin( maksat içindeki özü çıksın) sonra bidona bu ibreleri koyup yarısına kadar su doldurun. Başka bir kapta 300 gr Fe gübresini sulandırıp bidona ekleyin ve ağzına kadar su doldurduğunuz bidonun ağzını kapatıp 20 gün kadar bekleyin. 15-20cm çaplı bir ağaç için yaklaşık 2 litre yeterli olur.Ağacın tepe tacı izdüşümünde sulandırarak verin. Dikkat edilmesi gereken şey bu kendi hazırladığınız besini ağaca verme tarihiniz ağaç boy atma dönemine girmeden 20-30 gün önce yapmanızdır. Sanırım ortalama bir tarih olarak mart ayı denilebilir. Benim fıstık çamlarım bir dönemde 70 cm kadar sürgün verdiler.Öyle uzadılar ki sürgünler eğilmeye başladı. o yüzden bu işlemi 2 senede bir yapmaya karar verdim. Ama o zümrüt yeşili rengi için bile denemeye değer bence.
|