View Single Post
Eski 30-04-2009, 18:45   #25
geophyte
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-04-2009
Şehir: Gaziantep,Şanlıurfa
Mesajlar: 246
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Lale soğanlarını bu zolabına koymadan önce 3 ay kadar 16-18 oC da kalması ve soğanın içinde çiçek oluşturması gerekir. Yoksa çiçek açmaz!!
Arkadaşlar,
Soğanlı bitkilerin fizyolojik yapıları diğer bitki gruplarından oldukça farklıdır. Soğan topraktayken olduğu kadar, topraktan çıkarıldıktan sonra da fizyolojik olaylar ve değişimler devam eder. Bunlar uzun ve karmaşık bir süreç olduğu için kimsenin kafasını karıştırıp vaktini almayacağım. Ancak şunu belirtmek isterim ki, lalede çiçek taslağı, bitki henüz topraktayken yani Mart-Mayıs ayları arasında oluşur. Ancak mikroskobik düzeyde ve taslak halindedir. Bu taslakların gelişimi, depolama aşamasında olur. Depolamada iki şey esastır:
1) Soğanların, nem ve solunumla enerji içeriğini kaybetmeden (ya da minimum derecede kayıpla) dikim zamanına kadar saklanması
2) Çıkış ve çiçeklenme için gerekli fizyolojik oluşum için uygun ortamın sağlanması (forcing)
Sayın Gürsan'ın bahsettiği sıcaklık değerleri, 1. maddede belirttiğim durumun sağlanması içindir ve bu aşamanın süresi, tamamen yetiştirme ortamınızın iklimsel durumuna bağlıdır. Yani soğanı ne zaman hasat edip, ne zaman diktiğinizle alakalıdır ve 2 ay -3 ay diye süre veremezsiniz. Ama çıkış ve çiçek oluşumunda gerekli soğuklama ihtiyacının sağlanması için 5 derecede yaklaşık 9 hafta saklamak gereklidir. Ha bunu yapmaz ve hatta hiç öyle 16-18 derecede de saklamaz, evinizin serin bir kösesine bırakırsanız ne olur? Soğanınız çiçek açmaz mı? Arkadaşlar, bu durumda soğanınız fizyolojik oluma daha geç ulaşacak, soğuklama ihtiyacını bahçenizde ya da balkonunuzdaki saksıda giderecektir. Eğer kışları sıcak geçen tropikal bir bölgede değilseniz, balkonunuzda açık havada bulunan saksınızdakii lale soğanınız yine de çıkış yapacak ve çiçek açacaktır. Ancak, çıkış tarihi geç olacak, bitki geç çiçeklenecek, bitkiniz kısa boylu kalacak ve çiçekleri de nispeten gösterişsiz olacaktır.

geophyte Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön