View Single Post
Eski 29-04-2009, 18:27   #74
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Arkadaşlar, güveniniz için teşekkür ederim. İnşallah hep birlikte çevreyi ve ürünlerimizi olumsuz etkilemeden zararlılarla mücadele etmeyi başarırız.

Strateji geliştimek için araştırma yapmada belki sizden biraz önce davranmış olabilirim. Fakat sanırım İzmir ve daha güneyde bulunan arkadaşlar savaşa daha önce girecekler Sebebi daha güneyde bulunan ağaçları bölge ve iklim sebebiyle zararlılar daha önce ziyaret etmeye başladı.

Keşke eskiden olduğu kadar kuş olsaydı etrafta. Bugün daha az sıkıntı çekerdik. Bir yandan zehir, bir yandan bilinçsiz avcılık malesef kuş kalmadı.

Taptrap'ın sattığı kapaklar bana pahalı geldi. 50 taneye kadar tanesi 10 TL, daha fazla alınırsa 5 TL diyorlar. Ben bu yaz ağaçlara 100 kadar tuzak kuracağım. 5 liradan 500 lira eder sadece kapak için. Bu sebeple İspanyol zeytincilerinin olipe tuzaklarından kuracağım. Tek yapacağım şişelerin uygun yerlerinden çepeçevre, her biri yarım santim çapında delikler delmek. Her şişede 7-8 delik yeter. Bir teli ısıtıp bu delikleri delmek 5 liradan epey ucuza mal olur. Her şişeye birer zeytin sineği cezbedicisi yapıştırıp içine yarıya kadar su ve bir avuç dap gübresi koyacağım. Bu haliyle dahi kitlesel imha tuzağı kurmuş oluyoruz. Bunun yanısıra ağaçları kaolin kiliyle de kaplarsam (ki, çift önlem oluyor) pek sıkıntı yaşamam diye düşünüyorum.

Ama, bitmedi. İşin deneysel boyutunu da düşünürsek, her iki ağaçtan birine sarı yapışkan tuzaklardan da kuracağım ayrıca. Bir de son çare olarak elimin altında spinozad içerikli ilacı da hazır bulunduracağım. Ancak bu ilacı mecbur kalırsam ve sadece kısmi ilaçlama (her ağacın yarım metrekarelik bir bölümüne iri damlalar halinde ilaç atılması) uygulayacağım. Kararlıyım yani zeytini kaptırmayacağım inşallah.

Bizim burada henüz tomurcuklar görünmedi. Tedbiren içinde zeytin güvesi feromunu olan üç tane delta tuzak, bir de zeytin sineği cezbedicili sarı tuzak astım. Amacım uçuşa geçmiş ergin olup olmadığını anlamak. Güve ergini gördüğüm andan itibaren çiçek dölü için yumurta bırakılmış ihtimaline karşı delfin uygulamaya başlayacağım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön