View Single Post
Eski 18-09-2006, 12:00   #38
Oğuz Sağlam
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Sn. musubeyd,

Çiziminiz çok güzel. Aslında bu tarz bir çalışma yapmak da mümkün. Ancak şu an üzerinde çalıştığım Adarium projesi (ismin üzerine tıklarsanız bu proje ile ilgili uzun bir fotoromana ulaşabilirsiniz) dört tarafı da izlemeye açık bir orta alan paludaryumudur.

Kısaca özetlemek gerekirse mutfak - salon arası ortak duvarı yıkarak taban ölçüleri 100 x 200 cm olacak şekilde (yükseklik değişken) yaptım. Burada altını çizmem gereken konu aslında paludaryumlar için fazla sayılabilecek su hacmi. Şu an tutulan su 800lt civarında ve 1000ltye çıkarabilirim. (Canınızı sıkmak istemem - detaylar çok kapsamlı biçimde linkte mevcut.) Haliyle her açıdan seyredilebilecek bir su altı ortamı için zorlanma noktalarım oldu. Çiziminizdeki formatta bir paludaryum yapmak 4 cepheden izlenebilen su altı ortamı için çok uygun değil. Bunun için karasal alanı altındaki su hacmini öldürmeden "asma kat" biçiminde yapıyorum. Hazırladığım platform akvaryum camlarına su üst çizgisinin 2-3 cm altından yapıştırılmış küçük yatay cam takozların üzerine oturacak (Bu biçimde altı yarı mağara görüntüsünde üstü ise karasal alan olarak gözlerimizin hizmetine girecek. Platformun ortasındaki koylar hem görüntü olarak hem de alt orta kısımdaki bitkilere aydınlatmanın ulaşması bakımından gerekiyor. Bu şekilde anlatmak gerçekten zor. Fotoğrafları (aşama aşama çekiyorum) bu mesaj başlığı altına astığım zaman kolayca anlayacaksınız.

Adarium içi sucul bitkilendirme işleri bir süre önce tamamlandı. Su üst filmi Ech. red rubin ve kırmızı yapraklı nilüferlerin yapraklarıyla bezenmeye başladı. Sucul bitkiler çok uzun zamandır uğraştığım (ki tanışmam 70'lere rastlar) için bu "sucul bitki uğraşı" artık çok rahat ve kolay geliyor. Ancak, "bonsai" konusu ile ilgili okudukça gözüm korkuyor. Fikir gerçekten çok güzel ve kaynaşması heyecan uyandırıcı. Ancak böyle bir denemeye bonsai ile ilgili asgarileri bezendikten sonra girmeye cesaret edebileceğim sanırım. Okumaya devam ediyorum bir taraftan . Bir diğer ihtimal de telef etme riskini göze alarak bir iki devmarket ürünü bonsai ile "vira bismillah" demek.

Bonsai ile ilgili kendimi-eğitim süreci devam ederken, diğer taraftan elimdeki sukulentleri daha çok sevmeye ve daha iyi anlamaya (çalışmaya) başladım. Sukulentleri de su çizgisinden yeterli yükseklikte ayrı bir platformda ele almak istiyorum. Sukulentlerin duruşları biraz "sahte bonsai" havasında olsa da form zenginlikleri ve sevimlilikleri çok ciddi sempati oluşturuyor.

Her neyse su akar yolunu bulur. Yolumuzu bulacağız elbette. Ama bu "penjing mevzuu" akan suyu (nasıl oluyor bilmiyorum ama) kendine doğru yönlendirerek (centilmenlik dışı) faul yapıyor gibi. Hayırlısı...

Sn. sule,
Eğer eviniz müsait ise, elbette en güzeli aydınlık cepheli bir odayı güzelce gerekli yalıtım - tesisat - dekorasyonla hobi odasına çevirebilirsiniz. Ancak böyle bir uygulama sizi hane halkından koparır. Bence en güzeli hobiyi "ortak hobi" yapmak ve genel kullanım alanlarında büyük ve derli toplu projeler ile taşımak. Benim paludaryumum sevgili Adarium tm yaşadığımız mekanın ortasında; salon ve mutfak arasında. Akşamları mutfak ve salonda aydınlatma açılmıyor, çünkü paludaryum aydınlatması her iki tarafa da yetiyor. Budama, yemleme, temizlik vs her ne yapıyorsam ailemle birlikteyim. Faaliyetlerime eşim ve evlatlarım ortaklar. Ayrı bir odada muhtemelen vicdanım rahatsız olacaktır.

Sn. musubeyd,
verdiğiniz "Su ve Kara Penjingi" konunun içinde "su"yun yerini çok güzel ortaya koyuyor. Daha önce de belirtildiği gibi su tamamen görsel bir obje ve yardımcı özne. Ağacın durumu formu biçimi canı çok önemli. Su "konu mankeni" orada. Paludaryum tarzında ise en önemli öznelerden biridir "su" ve "sucul hayat". Karasal bitkiler ortama derinlik katar muhakkak ama muhtemelen sucul kısım kadar heyecan da vermez çoğu meraklıya. Ortada bu akım var. Sıfır noktası bonsai/penjing ve paludaryum konusunun hakkını vererek oluşturulmuş sistem. Ortada bir limit fonksiyonu var. Ben sıfıra soldan yaklaşıyorum, Sn. bonsaireef sağdan (ya da tersi - yalnız bir teşbih). Ama madem teşbihlere başladık: Bence bu tür penjing ve paludaryum kavramları yan yana gelince birbirini mıknatısın iki ayrı kutbu gibi (kavramsal olarak) çekmesi gerek. Yanılıyor muyum bilmiyorum...

Saygılarımla,

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön