View Single Post
Eski 18-09-2006, 01:52   #30
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Güllerde çelik amatör bahçeciler tarafından her zaman alınabilmektedir. Çünkü her zaman köklenmektedir.Ancak en doğrusu soğuk aylarda Kasım-Şubat arası çelik almak.

Çelikleri çok keskin bir bıçakla almalıyız ki yara yeri çok temiz olsun. Çelik boyu ortalama 12-15 cm olmalıdır.Çelikler yarı odunsu dallardan alınmalıdır.

Name:  agagul.jpg
Views: 21946
Size:  6.6 KBÇelikler resimdeki gibi en az 4 göz içermeli. En alt ve üst gözün yarımşar santim alt ve üstünden 45 derece eğimli kesilmeli. Kesimde makasın veya bıçağın çelikte ezilme yapmamasına dikkat etmeli

En alttan en az iki gözün üzerindeki yapraklar temizlenir. Bu iki göz köklendirme ortamında kalacak şekilde dikim yapılır.

Çelikler bitki tamamen yapraksızken de alınabilir. Kural yine aynı.Üst ve alttan eğimli kesim. En az iki göz üzerinden dikim...

Toz köklendirme hormonu köklenme zamanını kısaltsa da kullanımı şart değildir.

Köklendirme ortamı olarak perlit veya kum kullanılabilir. Çeliği asla batırarak dikmeyin. Önce ortamda bir delik açın sonra o deliğe yerleştirin.Böylece gereksiz yaralanmanın önüne geçersiniz.

Diktiğiniz çelikleri daima nemli tutun. Üzerini de naylonla kapayın. Ancak havalandırmaya azami dikkat edin. Güneşli bir alanı tercih edin.


Çeliklerin alt kısmında önce halk arasında mühre denen kallus dokusu sonra kök oluşacaktır.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön