Israrla neden torf arıyorsunuz bilemiyorum. Kendim viyolde çimlendirdiğim bitkileri torfuyla beraber saksıya alıyorum. O da yarım çay bardağı kadar ancak var.
Saksı harcı yaparken torf yerine zaten yanmış elenmiş çiftlik gübresi koyuyorsanız bir miktar kum ve biraz toprak koymanız yeterli, mühim olan sulandıktan sonra suyu çok fazla tutmaması, sırf toprak koyarsanız su tutar, kum ve perlit, hayvan gübresi, talaş, ağaç kabuğu rendesi gibi materyaller kullanabilirsin, su tutacak hiçbirşeyin yok ise zeolit ekleyebilirsin, 50 kg lık çuvalı 10 ytl civarında.
Deneyimlerime göre perliti çok karıştırınca ve suladığında toprağın üstüne çıkıyor. Zaten suda yüzen bir malzeme, perliti ya az koymalı veya da alt kısma perliti bol üst kısma 4-5 cm. perlitsiz karışım yapmak. Üste çıkan perlit de yosun yapıyor, kaşık ile toplamak zorunda kalabilirsin veya da buharlaşma çok oluyor ise bırak kalsın.
Akşam yaptığım karışımda
1/3 elenmiş bahçe toprağı
1/3 elenmemiş orman toprağı
1/3 elenmemiş yanmış keçi gübresi
Üstüne de 2 litre kadar perlit koydum toplam karışımın %10 u kadar var idi.
Kısaca kesin bir tarif yoktur. En iyi tarif tecrübe edip başarı sağladığın tariftir.
Düşük Ph isteyen bitkilerin var ise organik materyali bol kullan ve leonardit, humik asit gibi maddeler eklemen.
Ortancayı mavi yapayım diyorsan yine leonardit iyi gelebilir. Ph sı 3-5 arasında.
|