Kene konusunda benim naçizane tavsiyem;
İlk önlem olarak böcek uzaklaştırıcı sprey, krem vs. gibi ürünler kullanmak, kene olması muhtemel yerlere yaklaşmamaya çalışmak. Yani kene vücudunuza tutunmadan önce önlem almak.
Önlem almadınız veya önlemlere rağmen kene vücudunuza tutundu. Bu kene çıkarıcılar falan hiç uğraşmayın derim. Çünkü, kene vücudunuza yapıştıktan sonra ha bir saat önce, ha bir saat sonra çıkartılmış o kadar da önemli değil. O yüzden, en yakın hastanede çıkarttırıp (ehil kişiler tarafından) hemen oracıkta da kan tahlilleri falan yapılır, eğer virüs tesbit edilirsede ilk müdahale, zaman geçirmeden yapılır.
Şunu özellikle belirtmekte yarar var, aslında o kadar da panikleyecek bir durum yok. Keneler insana en son çare olarak tutunur, yani hayvan varken insana tutunmayı tercih etmez. Ayrıca her kene KKKA virüsü taşıyor diye bir durumda söz konusu değil.
Son iki yıl içinde iki defa vücudumdan kene çıkarttırdım, çok şükür virüssüzmüş. Virüslüde olabilirdi ama her ikisi de hastanede çıkartıldı, benim tercihime bırakılmadan kan testlerim yapıldı, temiz çıktı. Eğer kendim çıkartsaydım büyük ihtimal hastaneye gidip kan testi yaptırmayı ihmal edecektim (etrafımda örneği çok) o yüzden keneyi hemen çıkartmak o kadar önemli değil, kan testi ile varsa virüs tesbitinin bir an önce yapılması önemli.
|