Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi derin
Sonunda davete cevap geldiği için çok memnun oldum,
Sn.sabri zeki ve sn.mckadıoğlu ilginize teşekkür ederim.
Hocalarımıza sorulacak soru istiyorsanız aklıma yüzlerce geliyor hangisini sorsak diye düşünüyorum.
1-Öncelikle hydroponics nedir,nasıl yararlanılabilir.Dünyada ki son durumu nedir?
2-Sağlıklımıdır?
3-Amatörce yetiştirdiğimiz ürünlerde toksik etki ne kadar söz konusudur?Herhangi bir topraktaki toksisite ile karşılaştırılınca nasıldır?
4-Gerçekten çok çok büyük verimler elde edilir mi?
5-Hangi elementler neden ne miktarda kullanılır?(Örneğin NO3 suda kalırken,NH4 kısa zamanda ortamdan uzaklaşabiliyor)
6-Ozon kullanımı.
7-Bitki düzenleyiciler kullanılıyor mu?Kullanılıyorsa neler?
8-Organik mi?Hydroponics mi?
Kısacası bize sağlıklı sebze,meyve yedirecek?
Eğer değerli bir hocamız katkı sağlarsa buraya olan ilginin çok artacağını düşünüyorum.
Sizlerin değerli yorumlarını bekliyorum.
|
1-Hydroponics suda ortamında bitki yetiştiriciliğidir. Bitkibesin kontrolü,suyun ekonomik kullanımı,zararlı ve hastalıkların kontrolü vs sebeplerden doluyı dünyada giderek yaygınlaşmaktadır.
2-Bitkinin kontrolü tamamen elimizde olduğundan gerekli şartları yerine getirdiğimizde gayet sağlıklı ve lezzetlidir.
3-toprağın tamponlama özelliği olduğundan toksik etkiyi yok eder ama topraksız tarımda ortamımızı kendimiz oluşturduğumuzdan malesef bu özellikten mahrumuz o yüzden toksik etki yapabilicek maddelerin (besin elementlerinin fazla kullanımı vs) kullanımında bilgili ve dikkatli olmalıyız
4-Bitki ihtiyaçlarını optimum düzeyde tutarak sahip olduğumuz alanda max. verim alabiliriz.Bu verim topraktan alınan verimden oldukça fazladır.Bunun sebebi de taprakta yetiştirilen bitkilerin gerek iklim şartlarının gerekse hastalık ve zararlılarının topraksız tarımdaki gibi kontrol altına alınamayışıdır.Buna örnek dizayn grubun yaptığı yetiştiriciliği örnek verebiliriz
5-Bu soruyu değerli arkadaşımız onuruygun un gayet güzel cevaplandırdığını düşünüyorum
6-Ortamda oluşan mikrobiyal kirlilikler verimi olumsuz yönde etkilediğinden dolayı gerek sulama suyunun ozonlanması gerekse ortama ozon verilmesi mikrobiyal kirliliklerin sterilizasyonu için kullanılır
7-Bu soruyu hocalarıma sormaya pek fırsatım olmağı için kendimce cevap vericek olursam bildiğim kadarıyla fide yetiştiricileri bazı düzenleyiciler kullanıyolar bunlar gerek eş zamanlı büyüme gerekse gelişmeyi yavaşlatmak için kullanılıyo ama bi zararı var mı? varsa ne kadar bilmiyorum..
8-Yine kendimce cevap vericek olursam yetiştirici bitki üzerinde gerekli özeni gösterir ve ticari amaçtan çok insan sağlığını ön planda tutarsa arasında pek fark olduğunu düşünmüyorum..
Arkadaşlar sınavlarımın yoğunluğundan dolayı uzun süredir arnızda yoktum cvplar geciktiği için özür dilerim.. sorulara gelince bazılarını hocalarımdan aldığım cevaplardan bazılarına da kendi bilgi birikimimden cevap vermeye çalıştım bi hatam varsa veya eksik bilgi varsa şimdiden affola başka sorularınız olursa da elimden gelen yardımı yaparım