Oğuz bey,
Verdiğiniz linkte pseudomonas fluorescens bakterisinin armut yaprak psyliddi yumurtalarına önleyici, erken dönemde %87'ye, geç dönemde de %67'ye kadar yumurtaların tahrip edilmesinden söz ediliyor. Ayrıca zeytin pamuklu biti ve pseudomonas fluorescens ilişkisini araştırdığımda da bu konuda herhangi bir şeye rastlamadım. Sadece bu bakterinin bir soya fasulyesi zararlısına olan etkileriyle ilgili bir araştırma buldum.
Zeytin pamuklu bitine karşı, özellikle zararlı pamukçuklarını oluşturmuşsa, mücadele zorlaşıyor. Zira zararlı kendini balmumu gibi bir madde ile kaplıyarak korumaya alıyor. Kendi tecrübemden, bu pamukçukların yıkanması gerektiğini ve ondan sonra ilaçlanması gerektiğini biliyorum. Zehirsiz ilaçlardan tek etkili olarak malesef azadirachtin içerikli ilaç dışında bir şeye rastlamadım.
Halil bey,
Delfin WG isimli ilacı zeytin güvesine karşı kullanabilirsiniz. Pamuklu bite bir etkisi yok. Öte yandan, ağaçlarınız tomurcuklanmaya başladığına göre zeytin güvesinin çiçek neslinin yumurta bırakmakta olması büyük ihtimal. Bunu gözle görmeniz çok zor.
Pamuklu bitin bulaşıklık durumunu bilmiyorum. Normalde pamuklu bit zeytinin ana zararlılarından değil. Fakat hemen önlem almazsanız zeytin güvesi gerçekten tahribat yapabilir. Bu yüzden hem bite hem de güveye karşı neemazal önerdim. Peşinden size önerilen Delfin WG isimli ilacı güveye karşı hem çiçek dölünde hem de meyve dölünde kullanmaya devam etmelisiniz. İlaç atma periodu 7 günde bir.
|