View Single Post
Eski 24-04-2009, 00:15   #127
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kadiray27 Mesajı Göster
Ben bu firmanın ismini duydum müdürüm bağ evine yaptırmıştı ondan duymuştum. Buna mütakip sayın ashtead arkadaşımızın ifade ettiği gibi inorganik madde oluyor. Bu aşama 2.soru olarak tamamen organik yapmak için zirai ilaç kullanmamak gerekiyor. Eğer onları kullanacaksanız perlit almanızda bir sakınca yok dite düşünüyorum. Ben perlit yerine torf kullanacağım. Şimdi torf fiyatı araştırıyorum.
Arkadaşlar, toprak ne ise perlit de o diyebiliriz.. Bitkiye zarar verebilecek anlamda bir inorganik madde değil perlit. Volkanik bir kayaç. İşte tanımı:
" Perlit, doğal olarak oluşan silis esaslı volkanik kayaçlara verilen bir isimdir.
Ticari kullanımda ise perlit belirli bir tane iriliğinde ulaşması için özel formlarda 900-1100°C arasında ısıya tabi tutulur ve hacmi yaklaşık 20 kat genişler ve mısır gibi patlayarak yoğunluğu çok hafif bir hale gelir. Gözenekli yapısıyla perlit, bitkiye gerekli su, besin ve havayı absorbe eder ve bunu kökler aracılığıyla bitkiye iletir."

"Tarımda Perlit Kullanımı

1. Perlit % 90'ın üzerindeki toplam gözenekliliği ve %60 dolayındaki havalanma gözenekliliği ile toprağın havalanmasını sağlar, drenajını düzenler.
2. Perlit infiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulamada ekonomi sağlar.
3. İnorgonik olmasından dolayı yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.
4. Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz.
5. Nötr (pH=6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tanponluğu ile ortam pH'ını kolayca düzenler.
6. Isı İletkenliği düşük olduğundan, bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger.
7. Topraksız tarımda; sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması, üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir. Erken ürün almayı sağlar.
8. Fide köklerinde zedelenme ve kayıpları önler.
Perlit sıralanan bu özellikleri ile seralarda toprak düzenleyici olarak, fide harçlarında katkı maddesi olarak ve topraksız tarımda yetiştirme ortamı olarak başarı İle kullanılır."

Tanımdan da anlaşılabileceği gibi, bir kimyasal değil, doğla madde. Toprağın nemini ve köklerin hava almasını sağlar. Bulursanız çekinmeden kullanabilirsiniz...

Saygılar.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön