View Single Post
Eski 22-04-2009, 09:35   #18
kaktüs
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çağatay Mesajı Göster
Su arıtımı sağlayan bitkilerle bende ilgileniyorum. Bizim köyde küçük bir evimiz var. Onun mutfak suyunu kulanarak küçük bir arıtma tesisi yaptım. İlk önce suyu dinlendirecek bir çukur daha sonra çakıl taşlardan suyun süzülmesini sağlayacak bir kanal sonuna da küçük bir havuz yapmıştım. içine çeşitli balıklar attım. Balıklar bi kaç gün yaşadı. bende başarılı olduğumu sanıp sevindim. Ama bulaşıklar yıkandıktan sonra balıklar ölüyor. Bununda deterjanlardaki ağır metallarden kaynaklandığını anlamak zor olmadı daha sonra deremizden yeşil yosun getirip suya koydum oda yaramadı. internet araştırırken doğal arıtımı sağlayan bitkiler diye bir yazı dikkatimi çekti. suyun biyolojik arıtımını sağlayan bitkiler konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim
Balıkları öldüren deterjandaki ağır maddelerden ziyade yüzey aktif maddeler dediğimiz şeylerdir. Ağır metaller genellikle akut etki yapmazlar. Yani hemen öldürmezler. Vücuttan atılmadan birikir birikir birikir. Besin zincirine girerler. Balıkları yiyen kuşlara, kuşları yiyen canlılara vs geçerek artarak canlı bünyesinde birikmeye devam ederler.

Deterjan yüzey aktif maddedir. Yani sudan hafif suyu kaplayan bir tabakası olduğu için suyun oksijen alımını keser. Suya oksijen geçişi olmadığından balıklar havasızlıktan ölmüşlerdir.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön