View Single Post
Eski 21-04-2009, 20:49   #287
Orhan Özbilgiç
Ağaç Dostu

Orhan Özbilgiç's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2008
Önce hayalinizi planlayın.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hkaracan;
ben yeri alalı 1 sene bitiyor. geçen sene zaman yoktu bu sene de para... ama yine de etrafı epey gezmiştim. nar dışında neredeyse bilindik bütün ağaçlar yetişebiliyor ve meyve veriyor. ama benim en çok yetiştiğini görmek istediğim ( diğerleri bittikten sonra ) mavi ladin.
Korumaya gelince; etrafını telle çevirmeyi düşündüm ama bu sene ağaç dikemeyeceksem sanırım çok bir anlamı kalmayacak. En azından, sürme ve diğer hazırlama işleri bu senelik bitinceye kadar. tel örgü için fiyat almıştım. bana normal gelmişti. belki sonbaharda yaparım. Yan tarafımdaki iki komşum bir bakımcı tutmuşlar. geçen hafta onunla konuştum. " sen dik fideleri ben sularım sen olmasan da " dedi.
aceleci davranmamaya karar verdim.
selamlar, saygılar,
h.k.
Sayın hkaracan;
Yeriniz hayırlı ve uğurlu olsun.
Ben 61 yaşındayım. Hayalimdeki bahçeyi 3 sene önce alabildim. Bahçedeki eski evi 2007 de tadil edebildim. 2008 mart ayında da ilk fidanlarımı diktim. Kasım da bir başka grup fidanı...Birkaç hafta önce de yenilerini diktim. Hemde taaa.. Samsun- Çarşamba' ya giderek. Çünkü bahçem orada bir köyde.
Ancak kasımda martta diktiklerimden bir bölümünün yerlerini değiştirmek zorunda kaldım. Bir fidanın yerini değiştirmek, ona(veya size) en az 6 ay kaybettiriyor. Benim yaşımda biri için çok ciddi bir kayıp..Zira bahçemin en güzel olduğu günleri görebilmek için,en az, sağlıklı bir 10 yıla ihtiyacım olduğunu biliyorum.
Haa..Bu arada sizin benden çok genç olduğunuzu düşünerek aceleci olmanıza gerek olmadığını söylüyorum.
Benim size yapmayı görev bildiğim bir uyarım var.
10 yıl sonraki bahçenizi öyle bir hayal edin ki, telafisi imkansız hatalar yapmayın.
Bir peyzaj mimarına verebilecek kadar paramız olmadığına göre, bahçeyi sabırla planlıyarak oluşturun.
Dikeceğiniz fidanların;
ısı ve ışık ihtiyaçları, boylarının, geniş veya iğne yapraklı oluşlarının, dikim sıra ve aralıklarının birbirlerine zarar verip vermeyeceği,kurulacak evin ufkunu kapatıp kapatmaması, bahçe içi yollar vs. Gibi hesapları çok iyi yapmanız gerekir.

Onun için; öncelikle neleri nerelere dikebileceğinizi elinize bir inşaatçı metresi alıp ölçerek, kağıda aktarın. Çok büyük yararını göreceksiniz.
Sağlıkla kalın.
Dilerim herşey gönlünüzce olur.

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön