View Single Post
Eski 13-09-2006, 19:04   #163
malina
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
50. Fındık fiyatının yüksek olması ihracatçının yararına olduğunu söylüyorsunuz. Fakat fiyatın düşmesi için açıklamalar yapıyorsunuz. Düşük fiyatı savunuyorsunuz. Bu konuda tepki alıyor musunuz?
( Ali Ekber Yıldırım / Dünya )

Cüneyd Zapsu: "Sevgili Ali Ekber Bey, yüksek, düşük, güzel, çirkin bunlar hep göreceli kavramlardır. “Düşük” fiyatı savunuyorsunuz diyorsunuz, sizce fındık fiyatı ne olmalı? Misalen, 3 USD mı, 13 USD mı yoksa 23 USD mi? Bunun bir sınırı var mıdır? Nerededir? Tekelcilikten bahsediliyor, artık global dünyada tekelcilik kalmamıştır. Bizim ne azami ne de asgari, bizim optimal bir fiyata ihtiyacımız vardır. Fiyat o kadar düşük olacak ki, üreticimiz yine de memnun olacak, ancak o kadar yüksek olacak ki, kendimize Arjantin, Şili, Kafkasya, Ukrayna ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi yeni rakipler çıkarmayacağız.

Demin ki yeni rakiplerin üretim imkanlarını, üretim maliyetini çok iyi inceleyip fiyatımızı onların bu ürüne geçmeyecekleri bir noktada tespit etmemiz gerekir. Şundan emin olabilirsiniz ki son 2 seneki fiyat seviyesi bırakın Ukrayna, Kafkasya ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi düşük gelir ülkelerini, İtalya hatta ABD gibi yüksek maliyet ülkelerini dahi kat ve kat aşmıştır.

Bu konuyu incelemenizi rica ediyorum. İnceleyin ve ondan sonra fiyatımızın ne olması gerektiğini söyleyin. Ben kendim yurtdışındaki ekim alanlarını gördüm ve hakikaten korktum.

Dikkat etmediğimiz taktirde “yorgan gitti, kavga bitti” durumuna gelebiliriz. Eminimki bu görüş açısına durumu incelediğinizde siz de varacaksınız. Tekrar ediyorum ben kendi menfaatimi değil, Türk fındık sektörünü ve dünya pazarının tümüne yetebilecek derecede fındık üreten bir ülke olmuş olan Türkiye’nin geleceğini düşünüyorum."

demiş ama gelişmeler ilginç bir yönde olmaya başladı...

Alıntı:
İspanya'da Türk fındığına protesto

Mehmet ÇİFTÇİ/MADRİD, (DHA)

Türkiye’de fındık için belirlenen taban fiyatın çok düşük olduğunu düşünen İspanyol fındık üreticileri Türk hükümetini protesto etti. AB yetkililerine de çağrıda bulunan İspanyol üreticiler, fiyatların yukarı çekilmemesi halinde Brüksel’e yürümekle tehdit etti.

İspanya’nın en büyük fındık üretim merkezlerinden Katalonya’nın Reus bölgesi fındık üreticileri Türk hükümetini protesto etti. Karadenizli fındık üreticilerine destek veren İspanyol fındıkçılar, Türk hükümetinin belirlediği fiyat oranının İspanya’daki fındık alımlarını yüzde 50 düşürdüğünü iddia etti.

’KATALAN FINDIK ÜRETİCİLERİNİ BİTİRİYORLAR’

Katalonya fındık üreticileri derneği ’la Unio de Pagesos’ yönetimi yaptığı açıklamada, sene başında kabuklu fındığın kilogram başına 5.25 euro olarak belirlenen fiyatının Türkiye’den gelen haberler yüzünden yüzde 51 düşerek 3.50 euro’ya indiğini belirtti. Türk hükümetinin belirlediği fındık fiyatının Katalan fındık üreticilerinin sonunu hazırladığını savunan dernek yöneticileri Avrupa Komisyonu’nu derhal ’göreve’ çağırdı. İspanyol fındık üreticileri Avrupa Birliği’nden de zararlarının karşılanması için yardım isteyerek, bunun gerçekleşmemesi durumunda gerekirse Brüksel’e kadar yürüyeceklerini açıkladı.

Bundan sonraki tavırlarını Avrupa Konseyi’nin 16 Kasım’da Türkiye’de yapacağı toplantıdan çıkacak sonuca göre belirleyeceklerini kaydeden dernek yöneticileri tüm siyasi partileri de fındık konusunda ortak hareket etmeye çağırdı.
Kaynak

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön