Herkese Merhaba;
4 Nisan tarihinde çok değerli arkadaşım Derya ile ektiğimiz lithops tohumlarının durumu resimdeki gibidir. Şunu diyebilirim ki ilk etmen tohum kalitesi. Bu nasıl belirleniyor bilmiyorum ama bizim gibi amatör alıcılar için tamamen şans. Ben tohumlarımızı ocak ayında satın almıştım. O zamandan beri oda sıcaklığında kitaplığımda beklediler (özel birşey yapmadım). Ekim işlemlerine gelince ekimi Derya arkadaşımızın satın almış olduğu lithops toprağı üzerine yaptık. İri kısımları yüzeyden uzaklaştırdık ve çok minik olan lithops tohumlarını ince toprakla karıştırıp ekim yüzeyine serpiştirdik üzerine de ekim tabağının bir boy küçüğüyle minik minik bir kaç kez bastırdık buradaki amaç tohumu toprağa deydirebilmek ama daha sonra anladım ki neredeyse havada duran tohumlar bile yan olsa dahi çimlenmeye başlamışlar. Zannedersem zamanlamamız iyiydi zira havalar ısınmaya başladı Eskişehir'de. Öte yandan ısı problemi bizi çok korkutmuştu zira tam ekip de beklerken ardı ardına 4 gün çok soğuk havalar oldu ve güneş kayboldu ama tohumcuklarımız bundan da etkilenmedi. Ekim toprağının üzerine mutfakta kullanılan şeffaf streçlerden gerdik ben ilk günden itibaren sürekli üstten fısfıslama yöntemi ile (

) sulama yaptım. Dayanamayıp sabah ve akşam fısfıslama yapıyordum. Burada dikkat edilmesi gereken husus fısfısın basınçlı etkisinin tohumları kıpırdatmaması ve çok fazla su verilerek yüzeyde oluşan su birikintisinde tohumun toprakla bağının koparılmaması. Bunun dışında her akşam streçi açıp havalandırdık. Derya ise fısfıslama yerine alttan sulama yaptı yani viyole yerleştirdiği tohum kabını daha büyük bir kap içerisinde bekletti, yüzeyde ıslaklık belirene kadar su emdirme işine devam etti. O da gayet başarılı oldu. Tohumlar benim penceremin önünde çimlendi ve neredeyse direkt güneş ışığına maruz kaldılar bu da tohumlarda olumlu etki yapmış gibi. Belki de herhangi bir etkisi yoktur bilmiyorum. Bunun dışında herşey güzel. Çimlenme oranı tohumları tek tek saydığım için söylüyorum %92. Şu anda tohumlar çok sık ve birbirlerine yakın duruyorlar onları da ayırmayı düşünmüyorum. İnternette dip dibe ekilmiş saksılar gördüm biraz daha büyüyünce durumları ne olur bilmiyorum ama bu saksıyı değiştirmeyi düşünmüyorum. Sık kökler birbirlerini boğar gibi birşeyler duydum internette çok araştırdım ama böyle birşey yok gibi. Şimdilik ilk izlenimlerim bunlar.
Tüm güzel paylaşımlarından dolayı Johnny Guitar'a, İlklimsize
ve
Değerli dostum Derya'ya teşekkürederim
Not: Arkadaşlar bu agaclar.net sitemizde resimlerini yayımladığım tüm çiçeklerim ya kurudu ya da kurumak üzere ben nazara çok inanıyorum lütfen resimleri görenler maşallah desin

Selam ile..