View Single Post
Eski 20-04-2009, 00:14   #100
indomie
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
EC - PH mücadelesi

Sayın Tezel,
Sayın Sarp99,

İlginize, özellikle Kudret hocamızın sabrına teşekkürler.

Ölçüm tablosunu beğendiğinize sevindim. Benim gibi Artezyen suyu kullanıp da EC sorunu yaşayanlara faydalı olabilir diye düşündüm.

Bugün çok mutluyum. Yırttık abicim yırttık.

Neyi nasıl yırttığımızı söylemeden önce bugün başımdan geçen bir olayı anlatmadan geçemeyeceğim. Dün (dün dediğime bakmayın, yani bana göre dün size göre bugün saat 05.13. Bir haftadır EC-PH kabusundan uyku tutmuyor ki, gecem-gündüzüm birbirine karıştı. Halbuki benim düzenli bir uyku sistemim vardı. Hiç aksatmadan hergün saat 14.00-16.00 arası güzellik uykusuna yatardım. Dolayısıyla 65 yaşında olmama rağmen gözlerimin altında kırışıklıklar yoktur, tabii gözlerimin altında baloncuk haline gelmiş su torbalarını saymazsanız ve de yüzüme 5-10 metre uzaktan bakarsanız ) yazmış olduğum mesajdan sonra evime 300 metre mesafedeki caminin önünde akan çeşmenin kaynak suyu olduğunu, yerleşim alanlarının şimdiki kadar gelişmediği dönemlerde ahalinin içme suyu ihtiyacını bu çeşmeden karşıladığını öğrenmem üzerine elime yarım litrelik bir pet su şişesi alarak doğruca camiye gittim. Pet şişeye su doldurduğumu gören, caminin bitişiğindeki kahvehanenin bahçesinde oturan gençlerden biri "dayı o su içilmez" diye seslendi. Benim "içmeyeceğim, başka bir amaçla kullanacağım" demem üzerine, suyu hangi amaçla kullanabileceğimi merak eden vatandaşların şaşkın ve manidar bakışları karşısında pet şişeyi orada bırakarak eve geldim ve arabamın bagajına bir tane 20 litrelik su bidonu koyarak doğruca bahsettiğim köy çeşmesine gittim, suyu doldurup eve geldim ve heyecanla ölçüm yaptım ve mutlu son. EC 0.5, PH 7.8 Kim korkar hain EC'den...

Hemen 5 litrelik suya 50 ml (A) ve 50 ml (B) eriyiki koyarak besin eriyikinini hazırladım. Netice: EC 2.30 PH 6.6

8-10 cm boyundaki biber fideleri için uygun EC ve PH değeri nedir acaba?

Dünkü ölçümlerimden öğrendim ki az bir miktar yağmur suyu ilavesiyle EC'yi daha da düşürebilirim. Tabii bu arada PH az da olsa yükselebilir. O zaman da sayın Sarp99'un önerdiği gibi limon suyunu denerim.

Emekli olduktan sonra geçen yıl Çeşmealtı'nda küçük bahçeli bir ev satın alarak yerleştiğim için çevreyi yeni yeni öğreniyorum. Evde şebeke suyu bağlı değildi. Ben bağlatmak istediğimde komşularım "boşuna bağlatma, şebeke suyu ile bırakın sebzeyi çim bile yetiştiremezsin" demişlerdi.

Artezyen suyunu sadece bahçe sulamasında ve temizlik işlerinde kullandığımız için bahsettiğiniz filtreleme sistemini kurdurmadım. Yakın bir zaman önce bir dostum 3 bin TL vererek böyle bir sistem kurdurdu. Hakikaten pırıl pırıl su elde ediliyor. Ben sadece kum için bir filtre kullanıyorum. Filtreyi de 15 günde bir temizlemem gerekiyor.

Eve yerleştikten sonra bahçe toprağını değiştirdiğimden mi nedir 50 m²'lik çimim gayet iyi ve geçen yaz 50 m²'lik sebze bahçemde çok güzel domates, biber, patlıcan, marul, soğan, kırmızı turp, bu kış ise brokoli, kara lahana, karnıbahar vs yetiştirdim. Meyve ağaçlarım ve çiçeklerim de çok sağlıklı. Toprak tuzlandıkça belki de aynı verimi alamayabilirim.

Biber fideleri için uygun EC ve PH değerleri konusundaki cevabınızı bekler, selam ve saygılar sunarım.

Düzenleyen indomie : 13-06-2009 saat 01:49 Neden: imla hatası
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön