View Single Post
Eski 19-04-2009, 15:16   #99
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Teşekkürler sayın indomie,gerçekten çok güzel bir ölçüm tablosu hazırlamışsınız. Bir laboratuvar çalışması olmuş. Böylece işin ruhunu anlatmışsınız.Herkes için güzel bir çalışma örneği, ellerinize sağlık.
Sayın indomie görüldüğü gibi artezyen suyunuzun ec değeri yüksek. Bu yükseklik Ca ve Mg tuzlarından kaynaklanıyor olmalı. Ve suyunuzun pH ının biraz yüksek olmasıda çok normal.
Bu durumu kompanze edebilmek için B eriyiğini biraz azalttığımızda 50 cc A 30 cc B, veya 50 cc A 40cc B karışımları istenilen değerlere çok çok yakın. Ancak 50 cc A, 50 cc B değeride pH olarak çok güzel fakat EC nin 300 olması biraz yüksek. Gerçi domates için belki sorun olmaya bilir ama diğer bitkiler için yüksek. Artrezyen ve kuyu sularının değerlendirilmesi adına kısa bir süre denesek ne dersiniz. Yapacağınız bu deneme faydalı bir çalışma olur. Ph ayaplamak EC ye göre daha basit bir konu veya çaresi daha kolay. Seyreltik bir asit veya bazla istenilen değeri tuttura biliriz. Fakat ec konusunda uygun suyun kullanılması şartı var. Aslında bunun içinde en pratik çözüm artezyen veya kuyu sularını iyon değiştirici bir filtreden geçirmektir bana göre. Ama en önemlisi suyumuzu tahlil ettirip içeriğini bilmekfaydalı olur kanısındayım. Eriyiğe karıştırdığınız yağmur suyuna gelince , biriktirdiğiniz yağmur suyuda PH olarak artezyen suyunuzdan yüksek. Tuz içeriği çok düşük zaten 1/2 litreyle Ec 300 den 250 ye düşmüş fakat PH da 6,5 tan 6,6 ya çıkmış. Yağmur suyunu 1 litreye çıkartmak en güzel netice .EC nin 2,3 ms/ cm olması çok güzel PH içinde sayın Sarp99 un yaptığı gibi biraz limon suyu denene bilir.Paylaşımlarınızı
bekliyoruz kolay gelsin. Sevgiler selamlar.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön