Merhabalar,
Aşağı yukarı 1 yıldır paulownia ile ilgileniyorum.Gerek Türkçe, gerekse ingilizce olarak birçok akademik makale okudum bu ağaçlar hakkında.Ayrıca ABD den ithal ettiğim 50gr yaklaşık 2000 adet paulownia tomentosa tohumunu 15 gün önce,45 lik viyollere diktim.4 değişik tepsiyi şu an yarı gölge,güneşli ve sera ortamında deniyorum.Öncelikle şunu belirtmeliyim ki özellikle Türkçe internet sitelerinde bu ağaçla ilgili yazılan çoğu şey çalıntı olduğu için doğruluğu ciddi şekilde tartışılır.Herkes kendi internet sitesine kopyala-yapıştır yöntemiyle aynı yazıları,aynı imla hatalarıyla ve aynı resimlerle eklemiş. Ticari olarak bakıldığında hep 100-500$ arasında rakkamlar verilmiş ancak aşağıda vereceğim linkteki makaleyi okursanız ticari anlamda bu ağacı yetiştirme sonucu neyle karşılaşacağınızı daha iyi anlarsınız.
Tohumdan yetiştirme konusuna gelirsek, tohumları aldığım amerikalı bayan "yeterli süre beklenildiğinde, her tohum çimlenir" gibi bir söz kullandı.Bana genelde 20. günde çimlenir demişlerdi ancak 10 günde ektiğim 180 tohumdan 12 tanesi çimlendi ki bu da ortalama %7-8 eder. Özellikle sera alanındaki tohumların çimlendiğini belirtmeliyim.Yaptığım fakat sonradan anladığım ve bu hafta düzelteceğim en büyük hata aldığım viyollerin 5cm derinliğinde olması.Oysa en az 8cm derinlik öneriliyor.
Yaptığım denemeler olgunlaşınca,çektiğim resimleri,tuttuğum notları ve izlediğim yöntemleri sizinle paylaşacağım ayrıca bulduğum ilginç makaleleri sizle paylaşmaya devam edeceğim.
Yukarıda bahsettiğim makale;
http://www.efri.gov.tr/bolumler.php?...=makale.devami