Herkese merhaba...
Siteye yeni üyeyim ve eski konulara göz atıyorum. İlgimi çeken ve benim de birkaç denemem olan fıstık çamı yetiştirme işinde benim de benzer sorunlarım oluyor. Tohumlar çimlenip, yapraklar açmaya başladıktan sonra saksılara ayırıyorum. Birkaç tanesini de olduğu yerde bırakıyorum.
Geçen sene 10 tane kadar fidandan ancak 2 tanesi bu yıla gelebildi. Diğerleri kurudu. Bu sene yine diktim ve bu defa da hepsi saksılara aktarılınca çok geçmeden kurudu. Sebebini tam olarak anlayamadım ama sanırım sulama ve köklerin zarar görmesi olabilir.
Çimlendirmek pek zor olmuyor. Tohumları toprağa şubat sonu gibi yatay vaziyette koyuyorum. Üzerlerine az bir toprak çekiyorum. Dikkat edilmesi gereken çok yüzeyde tohum kalmaması lazım. Tohumun en az dikine boyu kadar gömülmesi lazım.
Çimlendikten sonra güvercinler fideleri sökmezse şanslısınız demektir. Kuşlara çok fide kaptırdım...
Gelecek sene için ekeceğim pek fazla tohumum kalmadı. 3-5 tane birşey 2 yıl öncesinden kaldı. Bizim buralarda fıstık çamı pek yetiştirilmediğinde tohumunu her yerde bulamıyorum. 2 Sene önce tesadüfen elime bir kozalak dolusu tohum geçti. Onları kullandım ama sadece yaşayan 2 tane çamım var.
|