View Single Post
Eski 12-09-2006, 14:53   #157
malina
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Alıntı:
TMO yetkilileri, finansman sorunu da bulunmadığını, 150 milyon dolarlık kredi sağlandığını, gerekirse kredi tutarının 400 milyon dolara çıkarılabilceğini ifade ediyorlar.

Alımın finansmanı için varlığa dayalı kredi sistemi ile (fındık teminat gösterilerek) Hazine garantisi olmadan kredi alındığı için, alımların Hazineye herhangi bir yükünün olmadığını belirtiliyor.

Bu nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ''Bu işin Hazine ile IMF ile hiç bir alakası yok'' ifadesini kullanıyor.
Sabah

Alıntı:
Soru:
Fiskobirlik’e kredi verilmemesi için bankaları etkilediğiniz iddiası var. Bu iddiayı güçlendirecek bir açıklamanız oldu. 27.12.2005 tarihli basın açıklamanızda “ Alınacak kredi ile zarar finanse edilecekse ve inandırıcı iş planı yoksa tefeciler dışında kimsenin kredi vermeyeceğinin herkes tarafından bilinmesi gerekir” dediniz. Fiskobirlik nasıl bir iş planı ile kredi kullanabilir? Ayrıca bu açıklama ile bankaların yöneticilerini kararlarını olumsuz etkilediğinizi düşünüyor musunuz?

Ali Ekber Yıldırım / Dünya

Cevap:
Fiskobirlik’in zamanında yapması gerekeni bana danıştıklarında açıkça kendilerine de söyledim, bahsettiğiniz açıklamada da söyledim. Dünyanın neresinde olursa olsun, bir bankaya gidip para istediğinizde bu parayla ne yapacağınızı dolayısıyla geri ödemeyi ne zaman ve nasıl yapabileceğinizi anlatmanız gerekir. Bunu yapmak istemediğiniz taktirde sadece bir tefeciden para alabilirsiniz. Çünkü tefeci için sizin ne yapacağınız önemli değildir, Tefeci size hem yüksek faizi fatura eder, hem de vakti geldiğinde acımasızca garantilerinizi nakite çevirir. O tefeci sadece garantiye bakar.

Fiskobirlik, “şu kadar parayla şunu yapacağız, netice olarak şu kadar kazanıp şu şekilde ödeyeceğiz demesi gerekir” dedim. Bugün de aynı şeyi söylüyorum. Merak etmeyiniz, bugünün Türkiyesi’nde hiç bir banka yöneticisi sadece Cuneyd Zapsu’nun lafı ile hareket etmez, kaldı ki söylediğim özel ve bilinmeyen bir şey değil. Bir sürü yerli ve yabancı özel banka kredi verecek sağlam müşteri ararken,

FKB’nin kredi alamamasına sebep bir tek inandırıcı bir iş planını vermemesine bağlıyorum.

Bankalar para verip karşılığında yine para almak isterler. Gayrimenkul veya fındık değil.

Cüneyd Zapsu
Kaynak

TMO fındığı teminat gösterip kredi alabiliyorsa Fiskobirlik neden alamadı?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön