View Single Post
Eski 17-04-2009, 16:47   #35
nevsune
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Menekşe ve hercai menekşe: Mor, sarı ve portakal renklerinde bulunuyor. Yapraklarının tadı nektarini, sapları ise tere otunu andırıyor. Salatalara mükemmel bir görsellik ve tat veriyor. Fransa'nın Toulouse kentinde, mor olan türünden üretilen şekerler ve likörler, önemli bir sanayi oluşturuyor.

Gül: Çok aromatik ve birçok türü kullanılabilir. Reçelden liköre, lokumdan gül soslu bıldırcına kadar Türk ve Osmanlı mutfağında en yaygın kullanılan çiçek. Bağdat'ın sümbüllü gül balı ise dünyaca tanınan bir delikates.

Lavanta: Hafif tatlı, narenciye ve nanemsi bir tat arası. Tatlılarda, ekmeklerde, keklerde, jölelerde çok başarılı. Zeytinyağı ve elma sirkesinin içerisine de çok yakışıyor ve çok şık duruyor. Et yemeklerinde ise baharat yerine kullanılabilir.

Karanfil: Şaşırtıcı derecede tatlı ve hafif mentollü. Ancak yapraklarını kırparak kullanmak gerekiyor. Süs olarak her türlü yiyeceğin üzerine serpiştirilebilir. Fransızlar'ın meşhur 'Charteuse' likörünün içerisindeki özel sırlardan birisi.

Kadife Çiçeği: Baharatlı, hafif biberimsi. Tadı ve yoğun sarı renginden dolayı fakir adamın safranı olarak anılıyor. Çorbaların, makarnaların üzerine serpiştirilebilir, tereyağına, 'dip'lere ve soslara katılabilir.

Yasemin: Yoğun kokulu. Uzakdoğu'da geleneksel olarak çaylarda kullanılıyor. Pilava da çeşni olarak katılabilir.

Ihlamur Çiçeği: Beyazdan sarı tonlara kaçan minik çiçeklerin tadı bala benziyor. Şerbetlerde kullanılıyor. Almanya'da, mevsiminde, una batırılıp kızartması yapılan bir spesiyalite.

Gamze İneceli
30 Nisan 2006
Akşam Gazetesi

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön