View Single Post
Eski 16-04-2009, 16:29   #111
herbaryum
Ağaç Dostu

herbaryum's Avatar

Giriş Tarihi: 26-01-2006
Arkadaşlar merhaba,

Birkaç gündür foruma girmediğim için mesajlarınızı topluca okuma fırsatı buldum. NGBB olayı çözmüş gibi görünüyor. Tohumları temizle, dolaba koy, biraz sakla, ek, çıksın, her yıl tekrarla, kolay gelsin. Benim toplantıda demek istediklerim yanlış anlaşılmış. Ben kimseyi korkutmak istemedim. Üzerinde yeterince çalışma yapılmış türlerden farklı olarak henüz tanıtımları yapılmayanlar üzerinde çalışmalar yapılması ve yerlerinde korunmaları konusundaki fikirlerim değişmedi.

Benim birkaç yıldır Yanardöner çiçeği ile yaptığım gözlemlerde edindiğim fikirlerim ise;

Bu bitkinin nadas tarlalarda bir yıllık hayat devri geçirdiği. Büyük ihtimalle suni gübre ve kullanılan tarım ilaçları baskısı altında bu her nadas tarlada dahi gerçekleşememekte. Ayrıca doğadaki bitkiler arasındaki rekabet de bu bitki üzerinde ayrı bir baskı oluşturuyor. Bunun yanı sıra yine bu bitkinin yaşam alanlarına yapılan insan baskısı, yapılaşma, toprak kirlenmesi de olumsuzlukların birkaçı. Bunların üzerine bu bitkinin tohumlarını yiyen Güvercinler de son darbeyi vurmaktalar.

Yanardöner bitkisinin neslinin tükenmemesi için yaşam alanlarına olası baskılar önlenmelidir. Bu baskılar yukarıda olumsuzluklar şeklinde verilmiştir.

Mesajlardaki yazılarda merak ettiğim kısımlar var:

1. Yanardönerin her yerde kolayca yetiştirileceği konusu: Öyle olsaydı zaman bu bitki şu an her yerde yetişir ve biz üzerinde konuşma dahi yapmazdık. Dünya üzerinde birkaç km2’lik bir alanda sıkışıp kalmazdı. Bu konuda benim görüşürüm, bu bitkinin doğal yaşam alanlarının tahrip edilmeyerek yetiştirilmesi.
2.Yaygınlaştırılması konusu. Tek yıllık bir bitki olması ve tohumlarındaki soğuk etki gereksinimi nedeniyle özel ilgi gerektiren bir bitki. Türkiye’de belli bir bölgeye has, iklim, toprak ve diğer faktörlerle yayılımı daralmış. Öyle olmasa tüm Anadolu’da hatta tüm coğrafyada bulunurdu. Araştırmalar yaşam alanının neden daraldığı konusundan çok ben bu bitkiyi yetiştirdim bakın oldu gibi. Yine benim görüşüm doğada yerinde korunması, yeterli önlemlerin alınması ile bitkinin yaygınlaşacağı.

3.Donanımlarımız derken nelerimiz var? Özellikle ağaçlar.net Ankara çalışma gurubu olarak sesimiz var, çıkarabiliriz. Toplanırız, ziyaret ederiz, yaşam alanlarındaki olumsuzlukları tespit eder, gerekli müracaatları yaparız. Tanıtım toplantıları düzenleriz vs. Üyelerimizden uygun olanların bahçelerinde bu bitkinin yetiştirilmesini sağlayabiliriz. Çiçeklenme zamanı orada toplantılar düzenleyebiliriz. Tabi böyle yerleri olan üyelerimiz ve onların izinleri olursa. İsteyen olursa bu bitkiyi evinde saksıda yetiştirip eğer çiçek açtırabilirse onları da takdir ederiz. Ancak bu tip çalışmalarda kullanmak için gereken tohumlar bu bitkiyi baskılar şekilde doğal populasyonundan olmamalı. Mesela NGBB veya benzer botanik bahçeleri veya tohum sağlanabilecek yerler olmalı. Ben bu konuda her yıl doğadan tohum toplanmasına karşıyım, koruyalım derken baskıcı oluruz istemeden.

Bu şekilde yapılacak çalışmalardan başka da olası çalışmalarımız ve başarı oranımızı her yıl değerlendiririz. Benim bu konuda diyeceklerim bunlar, işlerim ve sağlığım izin verdiği sürece çalışmalara bu gurubun bir üyesi olarak katılmak isterim. Herkese iyi günler diliyorum.

herbaryum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön