View Single Post
Eski 14-04-2009, 22:12   #90
indomie
Ağaç Dostu

indomie's Avatar

Giriş Tarihi: 08-02-2009
EC ve PH değerleri

Sayın Tezel,

Sizin hazırladığınız eriyikleri oğlum getirdikten sonra topraksız tarım için henüz herhangi bir düzenek kurmadığımdan, ilk heves dokuz adet biber ve bir adet domates fidesi alarak küçük, uzunca bir saksıyı perlit ile doldurduktan sonra üzerine fideleri dikmek için deldiğim strafor ile kapattım ve fideleri diktim.

20 litre suya 20 cc A ve 20 cc B eriyiği katarak besin eriyiğini hazırladım. Biber fidelerimi bir gün bu besin eriyiği ile suladıktan sonra dün PH ölçer satınaldım ve besin eriyiğinin PH'si 8.3, EC'si 1.40 çıktı. (Sabah erken saatlerde eriyiğin ısısının 16-18 °C civarında olduğunu tahmin ediyorum).

Kullandığım artezyen suyunun EC'si 0.60, PH'si ise 7.4.

Uzun araştırmalarıma rağmen İzmir'de bulamadığım perliti bitki satan bir seradan satın almıştım. Seranın bir köşesinde yığın halinde bulunan yırtılmış dar uzun siyah poşetler dikkatimi çekmiş ve sorum üzerine satıcı, perlitin daha önce domates yetiştirilmiş olan bu torbalardan boşaltıldığını söylemişti.

Fideleri dikmeden önce herhalde bu perliti yıkamam gerekiyordu, ben bu ayrıntıyı atlamışım. Sanırım fazla zararda değilim, en azından tecrübe edindim.

Yüksek PH değeri (8.3) daha önce kullanılmış olan bu perlitten mi kaynaklanıyor bilemiyorum ama, 5 litrelik yeni bir besin eriyiği hazırladım. Bu sefer EC'si yine 1.40 PH değeri ise 7.3 çıktı.

Öğrenmek istediğim şu: Yeniden hazırladığım 5 litrelik besin eriyiğindeki 7.3 PH değeri de herhalde yüksek bir değer. Bunu nasıl 6 - 6.5 PH aralığına düşürebilirim? Sülfürik Asit ile düşürülebileceğini yazmıştınız. Sülfürik Asit'i besin eriyiğini hazırladıktan sonra bu eriyiğin içine mi karıştırmam gerekiyor?

Bu perliti susuz tarımda kullanmıyacağım, yeni cocopit satın aldım onu kullanacağım.

Bu konuyu uzun uzun yazdım zira benzer bir olayla karşılaşabilecek arkadaşlarımız olabilir.

Selam ve saygılarımla.

Eklenen Resimler

Düzenleyen indomie : 14-03-2010 saat 23:47 Neden: Görünmeyen resmi tekrar yüklemek
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön