View Single Post
Eski 09-09-2006, 09:54   #43
Oğuz Sağlam
Ağaç Dostu
 
Oğuz Sağlam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 267
Ali ve Onur Can Hocam,
Kusura bakmayın mesajınızı yeni gördüm.
Övgüleriniz için teşekkür ederim.
Eksik olmayın.
Burada da dostlarla birlikte olmak çok güzel.

memet Hocam,
Bu sorunun yanıtını çok iyi anlamak için paludaryumların iç tasarımlarına, tiplerine vs girmek gerekecek. O da zamanla olacaktır. Ancak şimdilik ben çok genel bir iki konuya değineyim.

Su içi bitkilerin ihtiyaç duyduğu fiziksel ve kimyasal şartları artık ilgili hobi tutkunları olarak "yeteri kadar iyi" bildiğimizi sanıyorum. Herkes kendi merakı doğrultusunda kendisi için yeterli derinliğe iniyor. Bu konuda Sn. Saka’da mesajınızı görürse önemli katkılarda bulunacaktır sanırım.

Farklı su içi bitkilerin farklı besin ihtiyaçları, ışık ve su yapısı ihtiyaçları ve farklı CO2 ihtiyaçları oluyor. Sucul bitkilerin tutulduğu ortamda ne miktarda hangi maddelere ihtiyaç var onu bilerek ama zemine gömülen gübre tipleriyle ama suya katılan sıvı gübrelerle ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bu arada CO2 tüplerine bağlı ya da DIY CO2 üreteçleri ile sucul kısmın hacmine ve bitkisel yoğunluğa göre CO2 de verilmesi gerekebiliyor. Bunun çok ayarlı ve kontrollü yapılması lazım, zira suyun pH'ı verilen CO2 ile hızla salınabiliyor ve bu içerik canlıların canını yakabiliyor.

Soru yanıtı çok geniş olduğu için ve başlangıçta kısaca durumu tarif etmek yeterli olacağı için anlatım biraz karışık gelebilir. Ancak hayatında kimyayı hiç sevmemiş meraklılar bile konuya girdikten sonra "amatör seviyede sucul biyokimya"nın oldukça keyifli olduğunu kabul ediyorlar. Sudaki makro elementleri ve eser elementleri (özellikle de en gereklileri) test edecek kitler mevcut. Olmayanlar da zamanla kimyacılarla sohbet ederek elde ediliyor. Hatta bu gübreleri (gerek katı - misket gübre vs, gerek sıvı gübreleri) DIY yöntemlerle de yapmak mümkün.

Aşağıdaki linkleri yalnız fikir vermesi açısından veriyorum. İSAK Forumlarında bu konuyla ilgili oldukça fazla mesaj bulunuyor:

http://www.akvaryumkulubu.org/vbulle...ad.php?t=44086
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulle...ad.php?t=34669
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulle...ad.php?t=36685

Zamanla su içerisinde (özellikle balıkların önemli olduğu sistemlerde) biriken maddelerin bertarafı düzenli su değişimleri ile yapılıyor. Ancak katılan taze suyun yetersizlikleri tekrar katkılarla toparlanıyor. Bu böyle sürer gider .

Dengeler hassas. En ufak bir dengesizlikte mutlaka bir taraftan patlak veriyor. Özellikle hi-tech (yüksek teknolojik destekli) denilen yöntem böyle.

Su üstü bitkiler ise sistemin kurulumuna bağlı elbette. Ancak sulama suyundan artan suyun deşarjı akvaryuma verilmediği zaman problem yok. Verilirse sıkıntılar olabilir. Fazla suyun taşıyacağı organik maddeler ve özellikle NPK destekli sıvı gübre kullanılıyorsa suyu bozar. (Doğrusunu isterseniz NPK sucul bitkiler için de kullanılıyor ama kontrollü olarak ve balıklı sistemlerde bence çok doğru da değil). Diğer bir söylemle bu durum sucul bitkileri çok fazla üzmese de balıkları azrailin ajandasına yazdırabilir, istenmeyen alg üreme hatta patlamalarına neden olur. Dengeli bir rejime alışık filtrasyon bakterileri bu yükü özümleyemez. En iyi sistem sucul olmayan bitkilerin sulama deşarjını su içine değil gizli toplama kaplarına yapmak ya. Hatta bu bitkileri kamufle edilmiş biçimde saksılarda tutmak bitkilerin bakımını sağlıklı taşımak anlamında da faydalı olabilir.

Saygılarımla.

Oğuz Sağlam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön