Sevgili MSaygin,
Geçmiş mesajlarınızda Meyve Tutumu ve kalitesi için vermiş olduğunuz önemli bilgilerden bazılarını şöyle alıntılıyorum:
"...Çiçeklerin meyve dönüşümü ve bu meyvelerin kalitesini arttırmak için uygulanan bir yöntem varmış, ben hiç denemedim, gelecek sezon uygulayacağım.Çiçeklenmeden1,5-2 ay kadar önce yapraklara PotasyumNitrat püskürtülüyor.Bu domateslere de uygulana bir yöntemmiş ancak potasyum nitrat ne kadar suda ne miktarda çözdürülecek, bu bilgiye sahip değilim, halen araştırıyorum.
Bir diğer yöntem de çiçeklere gibberellik asit püskürtmekmiş.Bu uygulamda ağacın tümüne değil sadece çiçeklere piskürtme yapmak gerekiyor.Ne yazık ki bunun için de oran bilgisine sahip değilim..."
"...Edindiğim bilgileri kısaca yazayım;
Potasyum Nitrat (13,5-0-46) turunçgillerde meyvelerin büyümesine ve meyve sayısının artışına yardımcı oluyor.Ağacımıza uyguladığımız normal gübreleme işlemlerinin yanı sıra 3 kere de yapraklardan Potasyum Nitrat vermemiz gerekiyor.Şubat ayında, ya da sizin ağacınızla ilgili tecrübelerinize dayanarak, çiçeklenmeden 1 ya da 2 ay arası bir süre kadar önce ilk gübrelemeyi, Mayıs'ta çiçeklenme döneminde ikinci gübrelemeyi ve Temmuz'da yaz gübrelemesini yapmalıyız.Bunlardan en önemlisi çiçeklenme öncesi şubat ayında yapılacak olan ilk gübreleme.Bu takvime uyulduğunda meyve boylarında %33'e varan olumlu bir fark yaratılabiliyormuş.
Potasyum Nitrat uygulamasında ölçü 1lt suya 2gr. olarak hesaplanabilir.Uygulama sabah erken saatte ya da akşam üzeri yapılmalı.
Uygulama sonrası yağmur yağarsa, yapraklardan süzülen potasyum kökler tarafından yine emiliyor, problem değil.
Gibberellik Asit daha dikkatli kullanılması gereken bir kimyasal.Çiçeklenme öncesi ya da çiçeklenme döneminde kullanıldığında çiçeklerin dökülmesine ve ağacın yeşil kısımlarının çalışmasına neden oluyor, meyve tutumuna ters etki yaratabiliyorsunuz.Doğru zamanda kullanıldığında ise bol miktarda , özellikle çekirdeksiz turunçgil meyvesi elde etmenize yardımcı oluyor. Bu daha çok kendi kendini dölleyemeyen Robinson, Nova, Clementine, Minneola gibi cinslerde kullanılıyor ve ne yazık ki küçük boylu ve rengini geç kazanan meyveler oluşturuyor.Dozajını biraz fazla kaçırdığınızda da yaprak dökülmesine neden oluyor.En iyisi buna hiç bulaşmamak. Bu tarz ağaçları olanlar bahçelerine zaten dölleyici cinsler ekiyorlar.Bizim kendi bahçemizde Nova mandalinalarımız var ve dölleyici olarak da Fremont cinsi mandalina ağaçlarımız var.
Biz ev kullanıcıları için en uygunu yapraktan potasyum nitrat uygulamak gibi görünüyor..."
İstanbul'da şu dönemde potasyum nitrat uygulasak iyi olur mu dersiniz?
Bir de, çok az sayıda uygulama için Potasyum Nitratı nereden edinebiliriz İstanbul'da acaba?
|