View Single Post
Eski 10-04-2009, 12:26   #66
ibrahim37
Ağaç Dostu
 
ibrahim37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 436
Sayın Nariel ben özellikle çiğdemler ve acı çiğdemler (crocus ve colchicum) grupları ile ilgileniyorum. Ancak aynı dönemde çiçek açak farklı çiçekleride görünce dayanamıyorum. Bendede bu mavi kardelenlerin iki türü var. Fakat bende tohumdan henuz yetiştirmedim. Bunlarada kardelen dediğimize göre, tohumdan yetiştirme durumuda kardelen gibi olduğunu sanıyorum. Kardelen yetiştiren arkdaşlar anlatıyor eğer toğumlar tamamen kurutulup bir yaz boyunca ekilmezse çimlenme yeteneğini tamamen kaybedebilirler. Bunu engellemek için hemen ekilmesi gerektiğini söylüyorlar. Ayrıca biraz derine ekilmesi gerekiyormuş aksi halde kesinlikle çimlenmediklerini söylüyorlar.
Anlayacağın hemen ekilselerde bu sene çimlenmeyeceklerdir. Hemen ekilmesinin sebebi tohumları eylül ekime kadar canlı tutmaktır.
Çiğdem tohumlarımın bir kısmını ise Kharel'in söylediği gibi bir miktar kumla karıştırıp eylüle kadar canlı kalmasını sağlayıp eylülde ektim. Bu sene çiğdem tohumlarımın bir kısmını hiç toplamayıp tohum kapsülü açılınca toprağın üst kısımlarını biraz karıştırarak tohumların daha derine inmesini sağlayacağım. Böylelikle tohumların türlerini karıştırma riskim olmaz diye düşünüyorum.

ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön