View Single Post
Eski 09-04-2009, 22:03   #28
akinselcuk
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-11-2008
Sayın Zeytinci,

Yüksekteki bir depodan damla sulama yapmak ev için hem enerji tasarrufu sağlar hemde gelişmeyi en az mevcut sistem kadar teşvik eder.

Burada bizim denemesini yaptığımız düzeneklerin ana fikri bir saksıda çilek yetiştirmekten çok daha büyük düzeneklere prototip hazırlamaktır. Ya da bir diğer deyişle büyük otomasyon sistemleri, minyatür prototiplerini yaparak taklit etmektir.

Tabi birde bu yaptıklarımıza, boş durmayı sevmeyen ellere hakim olmayışın bazen mantıktan uzaklaşan tasarımlar ortaya çıkarması da diyebiliriz.

Benim asıl amacım, yani Konya tabiriyle aklımın tabanındaki şey, çileğin bir otomasyonla topraktakinden daha verimli üretilebileceğini görebilmek.

Şu ana kadar kapsamlı bir üretimhanede ( kontrollü sera, Laboratuar vs. ) olmayıp, yöneyi, sıcaklığı, nemi, havalandırması bitkiye değilde bize uygun olan ev içinde bu denemeleri yaptığımız için aldığımız sonuçları çok bilimsel değerlendiremeyiz.

Fakat en azından el alıştırması yapıp yıllardır unuttuğumuz bir çok zirai bilgimizi de hatırlatması açısından çok da faydasız olduğunu söyleyemeyiz. Domatesle halhazırda değilse bile , en azından çilek bitkisi ile ciddi bir iletişim kurduğumu hissedebiliyorum , kendi adıma konuşursam eğer. Haliyle çilek bitkisine hakimiyet kurabilen eller eninde sonunda domates ile de aynı merhaleyi katedecektir.

Önce otomasyonda bitki yetiştirmek

Sonra bunu geliştirmek

Ardından en ekonomik halini ortaya koymak

Ve son olarak bu üretimi bir değere dönüştürmek.

Bir uyduruk saksı olarak baktığımız bu şey belkide tepesine çıkmak için önüne geldiğimiz bir dağın yamacında tekme attığımız ilk taştır.

Önceki yazınızı görmedim **** farkedemedim. Kusura bakmayın.....

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön