Diğer soruya gelince, öncelikle kışın içeri aldığımızda yaprakların dökülmesini tetikleyen bir sendrom var, turunçgillerde kış yaprak dökümü diye, onun çevirisini yapmak istiyordum fırsat olmadı.
Bence yeni sürgünleri hiç ellemeyin, bırakın büyüsünler, ağaç çalışsın.İdeal yapı, biliyorsunuz belli bir yükseklikte taçlandırıp 3 açıdan ağacı büyütmek, sonra da o dallarda aynı uygulamayı yapmak ama bitki kafasına göre düzenliyor onu ve bakınca siz zaten anlıyorsunuz vereceğiniz şekli.Daha önce konuşmuştuk siz de teyit etmiştiniz, budama hiç sorun yaratmıyor onlarda, ileride yine düzenlersiniz ağacın formunu, bırakın büyüsünler şimdi.
Ağacın tacı altında gövdeden çıkan oburları, sürgünleri makasla en dipten kesmek yeterli bence şu an.
Ben olsam ağacımı 9-15 derecede dışarı alırım, zaman geldi.Çok şiddetli olmadıkça rüzgarın da ağacınızın gelişmesine etkisi büyük, dayanımını arttırıyor.Bitkiler için tehlike olan sıcaklıklar geçer geçmez dışarı almak gerekiyor.Tabi burası daha sıcak oradan ama benim çekirdekten çıkan fidelerim bile uzun süredir dışarıda.
Selamlar