Uzun süredir bu siteyi takip ediyordum en sonunda bu seviyeli, bilgi verici , gelişime katkı veren doğa severler arasında olabilmek için üye olmaya karar verdim.
Menekşeler konusu benimde ilgi alanım. Uzun süredir evimde ve ofisimde menekşeler yetiştiriyorum. Menekşe sevgisi kalıcı bir tutku.
Daha önceki yorumları okudum. Bir çoğu deneyime dayalı güzel bilgiler.
Ben her ne kadar farklı renkli açan çiçekleri görüp satın alsamda ilk işim saksılarını değiştirmek ve o menekşeden yapraklar alıp çelip yapmak olur. Kendi ürettiğim yapraktan gelişen çiçek ile daha yakın bir duygusal bağ kurduğum gibi kendi ortamımda yetiştiği için daha dayanıklı oluyor.
Ben menekşelerin çok yapraklanmaması taraftarıyım . Bu yüzdende sık sık en eski yaprakları alır sevenlere dağıtmak için hemen çelikleme yaparım. Bazen sararmaya dönüşen pekde sağlıklı görünmeyen hatta üçte bir yaprağı kopmuş yaprakları bile denedim. Başarı oranı yüzde bayağı yüksek . Ama siz en sağlıklı olanı seçin. Benimkisi yaprak ziyan olmasın ya tutarsa anlayışı. Daha önceleri suda bekletip çimlenmesini sağlayarak dikmiştim ama şimdi direk yaprağı toprağa çelikliyorum.
Genelde küçük saksılarda bir **** iki yaprak çelikliyorum ki bu büyük saksıya nakletmede hiç sorun yaşatmıyor. Bazende 30-40 yaprağı uzun bir saksıya çelikliyorum.
Yaprakları dibinden kopararak **** bıçakla keserek alıyorum. Genelde çapraz kesip sapın çokda uzun olmamasına dikkat ederek saksının kenarına gelecek şekilde yatay olarak yatırıyorum. Yaprağın özellikle yeni çeliklendiğinde yerinden oynamaması çok önemli. Bu yüzden üzerine 2 cm kalınlığında toprak serip sulamada inceldiğini farkedersem ilave ediyorum. Tuttuğu kesinleşince yani kök salınımı yaptığında toprağı inceltmek mümkün. Ben hazır toprak kullanıyorum. Gevşek bir yapıya sahip olduğu için yeni yaprakların çıkması sorun olmuyor. Yaprağın çimlenmesi ışık,nem,sıcaklık ortamına göre değişiyor. Bazen 20 gün bazen iki ayı bile buluyor. İlk başlarda sık sık toprağı nemli tutmak için suluyorum.
Ben çelik için belli bir zamanı kollamadım. Çok değişik zamanlarda denedim belkide bu yüzden çimlenme zamanları çok değişik oldu.
Bir çok kişi saksının tabağına su verir. Ben yapraklarına değmeyecek şekilde üstten sularım. Hepde şehir şebekesi suyunu kullandım. 25 saksıdan fazla menekşem var hazır su maliyeti çok yükseltir

Annem severek okşayarak menekşeleri her hafta çeşme suyunun altına tutarak yıkardı. Menekşelerde onun sevgisine rengarenk açarak cevap verirdi. Küçükten nasıl alıştırırsanız öyle gidiyor sanırım. Kireçli su yapraklarda beyaz lekeler bıraktığı için ben yapraklara su vermiyorum.
Neyse ben aldım başımı gidiyorum. Diğer deneyimleri daha sonra aktarayım. Bu arada becerebilirsem fotoğraf yükleyerek menekşelerimin bir kısmını sizlerle paylaşacağım.