Karakovan
Öncelikle forumdaki tüm arkadaşlara merhabalar.Ben babam ile birlikte ortalama 100-200 kovan aralığında arı ile ilgilenen bir doğa aşığıyım.Forumda karakovan ile ilgili birçok özenilesi yazılar gördüm.Olaya hep anlatılan ve özenilen haliyle bakıldığından olayın dezavantajlarını katılımcı arkadaşların da desteği ile bu başlık altında açmaya çalışacağım.
1:Eski usul sepetlerde hayvan dışkısı ile sıvanan kovanın hijyen olarak sakıncaları mutlaka değerlendirilmelidir.
2:Sepet kovanların bakımı ve temizliği yapılamadığından hem arıların sağlığı hemde içieride oluşan bakteri ve mikropların oluşturacağı tehlike dikkate alınmalıdır.
3:Toplum arasında oluşan gerçek bal karakovan balıdır önyargısı kesinlikle yanlıştır.Sonuçta o balı toplayanda aynı arı modern kovanın balını toplayan da aynı arıdır.Çevresel etkenlerden aynı şekilde etkilenmektedirler.
4:Bal alımı sırasında arıların sokmasını azaltmak için(arıları dip kısma toplayabilmek için) çok daha fazla körük sıkılmaktadır duman içindeki kalıntıların baldaki etkileri çok daha fazla olacaktır.
5:Üretimi sadece arılar tarafından yapılan ve vicuda bir faydası olmayan balmumunun sadece görüntü güzelliği için heba edilmesi milli ekonomiye zararları gözönüne alınmalıdır.
6:Kovan kontrolü sağlanamadığından arıların kendi insiyatifine bırakılması çıkabilecek sorunlar sebebiyle ekonomik olarak etkileri değerlendirilmelidir.
7:İşin özü balı toplayan arı aynı arı, bal aynı bal artıları eksileri değerlendirlmeli.Önemli olan zararlı ilaçların kullanılmaması sadece arılara değil tarımda da zararlı ilaçlar yerine biyolojik mücadeleye ağırlık verilmesi.Hijyene dikkat edilmesidir.
8:İlla ben petekli bal yemek istiyorum diyenlerede benden bir tüyo:Krakovan balı diye 2-3 misli para vermek istemeyen arkadaşlar suni petekte yaptırılmış peteği de rahatlıkla yiyebilir.Peteği alıp tahta bir spatula ile kabarmış gözleri çift taraflı sıyırıldığında suni petek dediğimiz kısım aynen kalacak ve arının kendi kabarttığı petek gözlerini balıyla birlikte rahatlıkla doğal petek balı olarak yenilebilecektir.
|