View Single Post
Eski 04-04-2009, 22:32   #1
msgurkan
Ağaç Dostu

msgurkan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-03-2007
Alıç (crataegus) Üretimi

Alıç üretimi için birçok yöntem denemem oldu. Tohumdan alıç üretime çalışmam devam ediyor. Uygulama yöntemimi ve sonuçlarını yakında burada yayınlayacağım.

Kök çeliğinden alıç üretimi çalışmam başarılı bir şekilde devam ediyor. Kış içinde topladığım çeşitli çap ve boydaki alıç köklerini üç ayrı ortama diktim. Birincisinde bahçede 15 cm'lik çukura yatırıp üzerini 5 cm’lik sade bahçe toprağı ile örttüm. İkincisinde aynı şeklinde ama üzerini perlit, torf ve az bahçe toprağı karışımı ile örttüm. Üçüncüsünde kutuda perlit içerisine yatırdım.

Her üç uygulamada da sürekli ıslatarak nemlendirdim. Ancak bahçeye ekilenlerde aşırı sulama sonucu çamurlaşma olmamasına dikkat ettim. Üç uygulamam da olumlu seyrediyor. Baharın gelmesi ve sıcaklığın 20 derecenin üzerine çıkması ile hızla köklenmeye başladılar.

Name:  Alıç Kökçeliği001.jpg
Views: 14694
Size:  68.6 KB
Name:  Alıç Kökçeliği002.jpg
Views: 14731
Size:  64.9 KB
Name:  Alıç Kökçeliği003.jpg
Views: 16418
Size:  68.7 KB

Benim amacım bonsai yapmak olduğundan, perlit, torf ve az bahçe toprağı karışımına yatırdığım çeliklerimin neredeyse tümü filizlenmeye başladığı için, onları yerlerinden nazikçe çıkarıp saksılara diktim. 30 Civarında çeliği 25 saksıya yerleştirdim.

Ağaca zarar vermeden alınacak bir miktar kök çeliği ile kolaylıkla alıç üretimi yapılabilir. Sökülen bir ağacın ise kökleri toplanıp köklendirmek için değerlendirilebilir.

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön