Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatihbrk
Sevgili ve bir okadar değerli Faruk ve Nariel menekşeleriniz bir harika.
Kahraman Bey haklı olacağınız kadarda yanılma payını atlamışsınız.Bu konuda Faruk abime ve Katmer ablama katılıyorum.Siz nasıl tohum için bir o kadar emek sarf ediyorsanız bizde bir o kadar farklı tür elde etmeye çalışıyoruz.Ancak emeğede saygı göstermeliyiz.Uğraşılan bir emek olduğunu unutmamalıyız.
|
Fatih emeğe saygısızlık ettiğimi düşünmüyorum. Denemekten zarar gelmez ama genetik bilimi var. Bitkilerde aşılama tabiiki olur bu, kök ve gövde özelliklerini birbirinden ayırmak için yapılır. Kök gelişimi daha iyi olan bir bitki aşılanır ve alttaki kök ve gövde donörü , aşıdan sonraki dal ve meyve donörü birbirinden tamamen farklıdır. Bu yarma aşıdır. Birde gövdeye yapılan kakma aşı vardır. O da sadece nodların aşılanması ile dal aşısıdır ve sadece aşılanan noddan veren sürgünler farklı genetik özellikte olduğundan bir ağaçta farklı nodlardan farklı aşılar yapılabilir. Biz menekşede bir gövdeden bahsedemediğimizden aşılama gerçek anlamda mümkün bile değildir. Bu konuyu bir kaç ay öncesine kadar ben de tam olarak bilmiyordum. Çalışmalarım sonucunda öğrendiim ve ayrıntılarını paylaştığım bir bilgidir. Bence bu bilgi de saygıyı hak ediyor.[

Ejder falan

Ejder adını kullanıyorum çünki terminolojiyi türkçeleştirmek gerekiyor. Bir saygısızlık varsa onu farklı yerde aramak gerekir diye düşünüyorum] Buraya yeni katılanların bu bilgiyi bilmeye hakkı var. Aşılama mümkün olmadığına göre yeni cinslerin oluşumu için
1. Ejder (Chimera)
2. Hibritleme (Tohum çaprazlama)
3. Mutasyon (Sports, Tamamen rastlantısal olup amatörler için binde bir görülebilecek şans işi)
4. Mutasyon ihtimalini arttırıcı ilaçlar kullanarak (hormonlar) çeşitlilik yaratmak ki ancak büyük laboratuarlarda mümkün ve ticari boyut gerek
Afrikada bulunan ve avrupaya oradan da amerikaya getirilen doğal menekşeler başlangıçta 3 türdü ve hemen hepsi mavi çiçek, koyu yeşil yapraktı. Bunlardan bu gün yaklaşık 10000 çeşit oluştu ve bunlar hep genetik çalışmaların sonucu. Bu konuda çalışan profesyonel hibritleyiciler var (Hybridizer)
Çeşitlendirmede aşamalar tarihlere göre şöyle:
Hybridization - Some Key Dates:
1926 - Armacost & Royston, Los Angeles, ilk tohumu ülkeye soktular.
1935 - Armacost & Royston ilk 10 çeşidi piyasaya sürdüler.
1939 - İlk çift çiçekli bitki.
1942 - Tohumdan ilk gerçek pembe çiçek.
1943 - Tohumdan ilk gerçek beyaz çiçek.
1951 - İlk minyatür Frank Tinari tarafından hibritlendi.
1952 - İlk beyaz kenarlı çiçek ortaya çıktı.
1953 - İlk yıldız çiçek (Petalleri eşit büyüklükte) ortay açıktı.
1954 - İlk pembe katmerli Lyndon Lyon tarafından üretildi.
1957 - İlk trailing (dallı budaklı) menekşe.
1960 - Taç çeşitlemesi oluştu.
1961 - Mozaik çeşitleme oluştu.
1967 - "Tommie Lou" çeşitlemesi oluştu.
1974 - Lyndon Lyon ilk minyatür trailing hibritledi .
1992 - İlk sarı çiçekli hibritlendi.
Kanada afrika menekşesi topluluğu diyorki: "Hibritleme genetik olarak farklı çeşit **** türlerin görüntüde ve büyüme davranışlarında çok büyük değişiklikler oluşturacak şekilde genetik çaprazlanması bilimidir. Bu muhteşem renk paletini sabırla 10 yıllar boyunca bize bağışlayan bilim adam ve kadınlarına borçluyuz"
"Son olarak en olağanüstü afirka menekşesi çiçeği bulundu. Biz buna Chimera diyoruz (Ejder). Bunlar rüzgar gülü gibi çizgili ve tüm türler içinde en lezzet veren çiçeklerdir. Ejderler hibritleme ve üretim aşamalarında rastgele dönüşen genetik hilkat garibeleridir. Hibritleyenler tarafından rastgele bulunan **** sports denen mutasyonlarça tek bir çiçekte ortaya çıkarak çiçek dalından çoğaltılırlar. Bunlar gerçek birer kazadır ve hibritleyiciler bunu hiçbir zaman planlayamaz. Ancak üretimleri de yine saygıdeğer hibritleyicilerin işidir" diyor Kanada afrika menekşesi topluluğu.
Hepinizin menekşe resimleri harika. Hele ejderleriniz muhteşem. Foruma katkım oluyorsa bunu bilmek isterim. Katkım olmadığını düşünüyorsanız bunu da bilmek isterim. Bu forumda yazılanların arama motorlarında çıktığı bilinci ile yazılarıma saygı ve sevgi çerçevesinde devam edeceğim. Katmer ve Faruk, size saygıdeğer katkı ve yardımlarınızdan ve farklı bakış ve bilgisinden **** katkısından dolayı foruma katılan kimseyi dışlamadığınız için ayrıca teşekkür ederim.