Arkadaşlar.Az önce aranıza katıldım.Herkesi selamlarım.
Bu kadı lokması için birkaç yıldır ben de alarmdayım.Söylediklerinizin hepsini bende yaptım ve yapacağım.Hatta az önce yeni meyve fidanlarına sulandırarak Endosulfan uyguladım.
Benim kendimce bazı gözlem ve önerilerim var...Onları sizler de düşünün ve metodlar geliştirelim diyorum.Çiftçilerimiz hep tecrübeleriyle usüller geliştirmiştir değilmi?
1-Geçen yıl bahçeme gelen kirpi yavrusunun çimenlerin üzerinde küçük delikler açtığını görünce gece tekip etmeye karar verdim.El fenerini tutuverince bir elindeki kadı lokması larvasını afiyetle yediğine bizzat şahit olmuş oldum.Sonra bir çuval aldım ve gece 3 kirpi daha buldum.Yani bahçemde 4 kirpi oldu (600 metrekare bahçe) ve onları ürkütmemeye ve kaçırmamaya çalıştım.Ama kaçtılar.Çünkü belki inanmayacaksınız ama kirpi kalın dala ,bahçe teline vs.tırmanabiliyor ve kaçıyor. Fakat gördümki çok yararlı bir hayvan.Sayıca artmalarını desteklemeliyiz ve öldürmemeliyiz kanısındayım. Bu arada kene taşıyıcısı olabilirmi? dikkat edilmeli tabii..
2-Ben 12 yıl da karadenizde çalıştım.Orada bu böceğin erginine DOZDOZ derlerdi.Uçarken sağa sola çarpıp Dozzz...Dozzz...diye ses çıkardığından herhalde. Neyse orada avcılar Rusya üzerinden göçedip gelirken yorularak denizin üstünde çok alçalan bıldırcınların önüne ağ gererlerdi. Sabah ta gidip onları toplarlardı.Yani biz de Mayıs-Haziranda erginleri uçarken böyle ince gözlü tülümsü ağlar gerip ışık yakarsak bunların canına kesin okuruz diye düşünüyorum. Lütfen deneyelim Ha...Yoksa Wimbledon cular gibi ergin avlıyacaz ve dirseklerimiz ağrıyacak.....
3-Kiraz fidanı aldığım bir usta bahçevan bana dediki:''Her fidanın altına bir bakır tel yumağı göm doktorcuğum...Neden? dedim.''Hani göztaşı yokmu?Yani Bakırsulfat..Ha bu da ona benzer etkiyi devamlı sağlayacağından en azından böceğin o fidanı tercih etmemesini sağlayacaktır'' demişti.
Bence de mantıklı gelmişti.Ya sizce?Şimdi benim bütün fidanlarımın altında bakır kablo yumakları var.(20-30cm. kalınca bakır telden yumaklar.Toprağın15-20 cm.altında) Bakalım bekleyeceğiz....
Sevgiler Çanakkale'den....
|