View Single Post
Eski 02-04-2009, 15:53   #549
kaktüs
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-10-2007
Şehir: Istanbul/Syndey
Mesajlar: 1,003
İhtiyaçları konusunda araştırma yaptım birazcık. Sizinle de paylaşayım:

Yeri: Passion fruit tam güneş alan yerlere konulmalıdır. Eğer çok sıcak alanlarda ise yarı gölge tercih edilebilir. Bitki tırmanıcı olduğu için yanına tırmanabileceği birşeyler konulmalı veya çit gibi yerlerin yakınına yerleştirilmelidir. Çekici çardaklar da oluşturabilinir.

Toprak: Passion fruit'ler pek çok toprak tipi üzerinde yetişebilir ancak hafiften ağıra doğru kumlu ve ph 6.5 - 7.5 olan toprakları tercih ederler. Çok iyi bir drenaj kesinlikle gereklidir. Aynı zamanda toprak, organik maddeler açısından zengin olmalı ve tuzluluk olmamalıdır. Eğer toprak çok asidik ise kireç uygulanmalıdır. Bitkinin yüzeysel kökleri vardır,kalın tabaka bir organik malçtan faydalanabilirler.

Sulama: Düzenli sulama bitkiyi sürekli çiçekli ve meyve verir halde tutar. Özellikle meyvelerin olgunlaşma döneminde su ihtiyacı fazladır. Eğer toprak kuru ise meyveler buruşur ve olgunlaşmadan düşerler.

Gübreleme: Bitki hızlı büyüyen bir bitkidir ve düzenli gübrelenmeye ihtiyaç duyar. En iyi seçim 10-5-20 NPK lık bir gübredir. Yılda 4 kere her bitkiye yaklaşık 1,5 kg olacak şekilde verilir. Çok fazla nitrojen ise meyveden çok fazla yapraklanmasına neden olur. Bitkinizi, eksiklikler için sürekli gözlemlemelisiniz. Özellikle potasyum, kalsiyum önemlidir, daha sonra önem sıralamasında magnezyum gelir. Dondan zarar görmüş bitkilere havalar ısındıktan sonra zengin bir gübreleme yapmak gerekir.

Budama: Budama bitkiyi sınırlar arasında tutmak, daha kolay hasat yapabilmek ve bitkinin hızlı büyümesini koruyarak verimli tutabilmek için önemlidir. Ilık kış iklimlerinde hasadın hemen ardından budama yapılır. Soğuk kış iklimli alanlarda, erken ilkbaharda budama yapılır. Genel bir kural olarak, bitkideki bütün zayıf büyümüş yerler uzaklaştırılır ve canlı yerlerin en az üçte biri kesilir. Çok sıcak iklimlerde, yaprakların çok büyümesine ve meyveyi güneşin yakıcı etkisinden korumasına izin verilir.

Dondan koruma: Hacimleri yüzünden, don tehlikesi olduğunda bitkiyi kaplamak zordur ancak yaprakların katmanları daha içteki dalları donun zararlarına karşı korur. Ve bitki genellikle toprak donduğunda da geri gelir. En iyi strateji, bitkiyi bir duvara karşı, avlu/taraça vs karşı dikmektir. Yapılabilecek herhangi bir üstünü örtme korumaları da ek yararlar sağlayacaktır.

Üreme: Passion fruit'ler genellikle tohumlardan büyürler. Sarı organcıkların yapıları çapraz-tozlaşmayı sağlar ve kendine verimsizliğin getireceği problemlerin üstesinden gelmeye yardımcı olur. Meyveden hemen ayrılıp ekilen tohumlar 10-20 gün içerisinde çimlenir. Temizlenmiş ve depolanmış tohumların daha düşük ve daha yavaş çimlenme oranları vardır.
Tohumlar 1,5 - 2 cm'lik yataklara ekilir ve 10-20 cm olduklarında fideler başka yere dikilir. Eğer daha uzun ise (1 metreden uzun), yer değiştirecek bitki tepelerinden kesilmeli ve bitkiler bol bol sulanmalıdır. Bitki aynı zamanda 3-4 gözden oluşan çeliklerle de üretilebilir
Köklendirme hormonu kullanılırak köklenme hızlandırılabilir. Çelikler 90 gün içinde iyi köklenmiş ve yeni yerlerine taşınmaya hazır hale gelmiş olabilir. Çelik aşıları, hibritlerin soyunu devam ettirmek ve nematodların ve hastalıkların vereceği zararları azaltmak için önemlidir.

Zararlılar ve Hastalıklar: Tropik alanlarda bir çok zararlı ve hastalığa maruz kalırlar. Bu alanlarda purple passion fruit (Mor) daha dayanıklı olan sarı'ların aksine nematodlara duyarlıdır. Sümüklü böcekler de başka bir problem teşkil edebilirler.

Hasat: Meyve olgunlaşınca çabukça yeşilden mora (veya sarıya) döner ve birkaç gün içinde toprağa düşer. Rengi değir değiştirmez alınabilir veya hergün yerden toplanabilir. Depolamak için nazikçe yıkayıp kurutmak ve çantalara/kutulara koymak gerekir. 10 oC'de 2 - 3 hafta dayanır. Meyve büzüşmeye başladığında en tatlı olduğu zamandır. Hem meyve hem de suyu dondurularak saklanabilir. Passion frutin aroması turunçgiller ve diğer meyvelerle güzel karışım yapar ve bunun aromasını tanıyan herkes için kolayca farkedilir.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön