View Single Post
Eski 02-04-2009, 14:48   #8
hizals
Ağaç Dostu
 
hizals's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-05-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 320
Sayın Adalet Yağcı ,
Öncelikle meyve tutumunu etkileyen başlıca etmen tozlayıcı çeşitlerin varlığıdır. Kendine verimli türler dışında tozlayıcı ihtiyacı olan çeşitler varsa bunları tozlayan çeşitlerin yetiştirilmesi en basit önlemdir. Bu işin kültürel kısmına girer diyebiliriz.

Plantasyonunuzu rüzgar yönü ve güneş yönüne göre yapmanız bir başka önlem sayılabilir. Güneş almayan yerlere dikilen bitkiler güneşi görebilme arzusu ile boya gidecek ve ne yazık ki meyve tutumunda sıkıntı olacaktır.

Çiçeklenme dönemi sonrasında hastalık ve zararlılarla mücadelede ise ilk başvuracağınız yöntemler mekanik mücadeledir.

Bunlar yetiştirdiğiniz türe ve risk bulunan zararlıya göre sarı tuzak , mavi leğen vb. önlemler olabilir.

Doğa herşeyi bir mantığa göre yapıyor. Ne ilginçtir ki meyve sinekleri ben düşme döneminde zarar yaratıyor ve sarı tuzaklar konulduğunda sarı renk onları cezbettiği için (üzerine uygulanan bir koku da var) meyveler yerine sarı tuzaklara yapışıyorlar. Bunun size en büyük faydası meyvenizi tehdit edecek zararlı populasyonu var mı yok mu kısmını tespit etmektir. Eğer populasyon az ise sırf tedbir olsun diye ilaç atmaya bile gerek yoktur.

Ancak meyveye zarar verecek düzeyde bir populasyon mevcut ise meyveniz olgunlaşmadan uygulanacak kimyasallar yolu ile hem hasat öncesi dönemi hem de kalıntı riskini ortadan kaldırmış olup kaliteli ve sağlıklı meyvelere sahip olacaksınız.
Zararın ve zararlının doğru zamanda tespiti en önemli faktördür. Ve kimyasallar başvurmanız gereken en son yol olmalıdır.

hizals Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön