Konu: Nar Ekşisi
View Single Post
Eski 01-04-2009, 21:35   #5
uzman16
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Evcini adlı sitede bulduğum bu ev yapımı narekşisi tarifini paylaşmak istedim.
Tabii birileri dener ve bunu fotoğraflarsa bizim için daha iyi olur.
Ben narekşisini, özellikle dolma,sarma ve kısırda kullanıyorum. Salataları da unutmayalım.
..................................


"Evde Nar Ekşisi Yapımı

Aslında nar ekşisi yapmak çok basit ama biraz uğraştırıcı. Uğraştıran şey ise narın tanelerini ayıklamak. Şimdi yapılacaklar; Dünyanın başka bir yerinde yaşıyorsanız, özellikle almanız gereken narlar İran'dan ve Türkiye'den ihraç edilmiş olanlar olmalı. Bu ikisinin yakut rengi taneleri ve tatlı tadı, nar ekşisinin o bildik mükemmel halini veriyor. Diğer çeşitler renksiz ve mayhoş halleriyle bir işe yaramıyorlar. Ben şimdi Türkiye'den gelmiş narı nereden bulayım demeyin, meğerse biz dünyanın her yerine nar ihraç edermişiz ve nar konusunda haklı bir ünümüz varmış. Türkiye'de yaşayanlar için ise bulabilmek sorunu yok. Şimdi...bir adet irice nardan 2 yemek kaşığı nar ekşisi elde edeceğinizi düşünerek, arzu ettiğiniz miktarda narı ayıklayın. Tadını değiştirmemesi için zarını ve uçlarını iyice temizleyin. Sonrasında ise patates püresi yaptığımız ezici ile narları ezip, suyunu çıkarın ve sırlı toprak bir kaba* süzgeç vasıtasıyla süzdürün. Orta ateşte, reçel suyu kıvamına gelene kadar kaynatın. Porselen bir tabağa damlattığınızda akmadan kalıyorsa olmuş demektir. Bu aşamadan sonra bir süre güneşte bekletiliyor ve rengi koyulaşıyor ama biz küçük miktarlarda yapacağımız için güneşte bekletmeden direkt yemeklerde kullanabiliriz.....

*Domates, limon, nar gibi asitli yiyeceklerin pişirilmesi aşamasında reactive kapların kullanılmaması gerekiyor. Demir ve aluminyum kaplar bu kategoriye giriyor ve içlerinde pişen yiyeceklerin tadını bozuyorlar. O yüzden bu tür asitli yiyecekleri non-reactive gruba giren çelik, cam ve sırlı toprak kaplarda pişirmekte yarar var."
Kaynak:
http://www.evcini.com/2005/10/post_1.html

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön