View Single Post
Eski 01-04-2009, 20:52   #20
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
WP 701 12V SEİM Tipi Universal motor. Test edildi. Onaylandı.

Bugün epeyce bir uğraştıktan sonra pompayı çalıştırabildim. Fakat pompa bir türlü istediğim performansı yakalayamadı. 12 V, 1 A (1000 mA) yeterli gelmeyebilir diye 12 V, 1,5 A (1500 mA) adaptör almıştım.

Pompayı çalıştırdığımda bronşit olmuş gibi kesik kesik öksürüyor, pistonlu pompa gibi ses çıkararak çalışıyordu. Önce pompanın havasını almak ve su bastırmak için uğraştım. Pompa su basmaya başladı ama pistonlu pompa gibi dalgalı kesintili ve basınçsız bir şekilde çalışıyordu. Bir hortumun ucunu bir karış yukarı kaldırınca da basmamaya başlıyordu.

Tam pompaya kızıp bir kenara atacak iken evde arabanın çakmağından akü akımı almak için kablomun olduğu aklıma geldi. Pompayı adaptörle değilde direk aküden çalıştırmayı deneyeyim dedim. Pompanın bronşiti geçmiş fırıl fırıl dönüyordu.

Anladım ki aldığım adaptörde bir enayilik vardı. Kudret Bey' le telefonda konuşup deneyimlerimi paylaştıktan sonra adaptörü aldığım yere tekrar gittim. Deneyen arkadaşımızın 1 A' lik ATABA adaptörün yeterli olduğunu yazdığını, ben 1,5 A' lik adaptör almama rağmen pompanın çalışmadığını söyledim.

Ellerinde ATABA 1 A adaptörde olduğunu söyledi ve hemen oracıkta o adaptörle denedik. Amperi daha düşük olmasına rağmen pompa sanki aküye bağlanmış gibi sağlıklı çalışınca hatanın 1,5 A' lik adaptörde olduğu anlaşıldı. Adaptörü iade edip ATABA 12V 1A adaptörü aldım ve testlere kaldığımız yerden tekrar başladık.

Tek sorun pompanın dur-kalklarında emiş hortumunun sürekli dolu olmasını sağlamak ve hava yapmasını önlemek, bu kadar küçük bir cek valf düzeneği yapabilirmiyim bilemiyorum. Onun dışında debi olarakta, basınç olarakta benim çilek ağacında kullandığım kocaman dalgıç pompanın yaptığı işi görecek gibi.

Debiyi ölçmek için ölçekli bir kabım olmadığı için ölçüm yapamadım ama küçük akvaryum pompaları ile bastığım debi kadar sıvı basmak mümkün görünüyor, dahada güzeli hiç bir küçük akvaryum pompası ile 1,5 metreyi doğru dürüst yakalayamamışken, bu pompa benim 2 metre lik iki çilek ağacına en üst noktada Tee ile ayırdığım iki koldan rahatlıkla yeterli debide suyu bastı.

Tek zaafı biraz gürültülü çalışması, birde uzun süre denemedim ama sanki çalışma süresi 1-2 dakikayı geçince sanki bayılacak gibi olması. İlk gün olduğu için pompayı pek zorlamak istemedim. Ama bir adet pompayı heba edip bu testide yapmak lazım.

Elimdeki akıllı priz mekanik olduğu için 15 dakikadan daha az çalıştırmam mümkün değil, elektronik akıllı priz alana kadar denemelere ara verdim. Ama son söz olarak şunu söyleyebilirim. Topraksız tarımla hobi düzeyinde uğraşan arkadaşlar bu pompayı rahatlıkla kullanabilirler.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön