View Single Post
Eski 05-09-2006, 09:49   #6
praecox
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Sayın Birgili,

varsayalım böyle bir ağaç türü var (olup olmadığını bilemiyorum gerçi ama...)
Elbetteki ev ortamında yetiştirmek iyi bir durum bende böylesi bir numuneyi edinmek yetiştirmek isterdim. ancak ormanlarımız için konuya bakar isek...
birincisi bu tür Ülkemize yabancı bir tür olsa gerek ki burda yetişme şartlarının uyumluğunu tartışmak gerek kaldı ki biotopun tabiatımızın görünüşü başdan aşağı değişecek demektir.
diğer tarafdan çam ormanlarımız yandıkça bu tür ağaçları dikerek elimize ne geçecek ? bu ağaçlar enfes çamlarımız gibi kokar mı meyvesi fıstığı vs. var mı? tahtası keresteciliğe uygun mu?
hoş tüm bu soruların cevabını dahi bilmeden tabiatımızda yanmıyan dekor gibi bilmediğimiz bir ağaç türünden orman var ancak biz bu ormana ne kadar orman diyebiliriz? bu orman ne kadar bizim doğal şartlarımıza uygundur? ne kadar tabii'dir?
bence asıl sorular bunlar olmalı.
sanırım Avustralyaya avrupalıların gemilerinin gitmesi ile fare istialsını bastırmak için tekrardan fare gibi doğal düşmanı olmıyan kedi türü vede müteakibi köpek dingo istialsı vs... gibi bir durum da söz konusu olabilir. yani bu ağaçlar diğer yerel alana tipik türlere baskın çıkar vs...
Bence orman yangınlarında basit bir çözüm gibi dursa da bu durumu etraflıca sadece tepedeki bir ağaç gibi değil etrafındaki çiçek böcek gibi bir dizi symbioze içinde olan systeme bakmak gerekir... derim ben...
kaldı ki yanmıyan bir organik yaşam türü bilemiyorum tasavur da edemiyorum gerçi bazı ağaç tohumlarının çimlenmesinde yangın faktörünün önemini biliyorum ancak bunlar da uç noktalar vede ülkemize yabancı türler
bu öko sytemi çözemeden müdahale yanlış olur kanısındayım...
ancak yine de böylesi bir ağaç hakkında bilgi edinilirse bildirmenizi rica ederdirm.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön