Merhaba arkadaşlar şaşırtma işlemi (repikaj)aslında her türlü bitkide yapılabilir. Bunun amacı ekim esnasında birbirine çok sık ekimini yaptığınız bitkileri birbirinden uzaklaştırmak ve fidelerinizin saçak kök yapmasını sağlamaktır. Bu sayede bitkileriniz birbirleri ile rekabete girmeyecek ve bu sayede fideleriniz arasında ölümler gerçekleşmeyecektir. Temel olarak şaşırtma bitkinin bir yerden alınıp başka bir yere konması olayıdır. Bu bitknin aldığı güneşin yönünü, oranını, gölge bölgelerin değişiminin sağlar. Genelde bitkinin aktif olmadığı dönemlerde gerçekleştirilir. Çok yaşlı fidanlarda ize gövde çevresi belirli aralıklarla kazılır ve bitkinin saçak kök yapısının geliştirilmesi sağlanır. Sanırım ibrelilerde 3 senede bir yapılan repikaj diğer bitkilerde ilk 4-5 sene her yıl yapılabilir. Repikajda asıl mantık saçak kök gelişiminin güçlendirilmesi ve bitkinin değişimlerle daha güçlü bir hale gelmesidir. Ben ziraat ile ilgili bir eğitim almadığımdan sebze meyve fidelerinde nasıl bir uygulama yapılıyor bilmiyorum. Ama yapraklı ve ibreli odunsularda bu böyle. ****** bunlar okulda teorik olarak alınan bilgilerdir. Uygulamada daha farlı daha başarıl sonuşlar alan arkadaşlar olabilir. Bununla ilgili bir şey diyemeyeceğim..
Bitkinin yer değiştirilmesi.
Kök çevresinin kazılması veya bellenmesi.
Saksı değişimi.
Tepetacı izdüşümü baz alınarak bitkinin tamamen sökülmesi ve yer değiştirilmesi.
Ekim yastıklarında fidelerin çıkartılarak araların açılması.
Bunların hepsi şaşırtmaya örnektir efendim..
Yanlışım var ise affola saygılarımla..
|