Konu: Palmiye
View Single Post
Eski 28-03-2009, 20:42   #333
hamibasoglu
Ağaç Dostu

hamibasoglu's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi discovery35 Mesajı Göster
Öncelikle paylaştığıniz bilgiler için çok teşekkür ederim size. Her insan böyle sizin gibi bildiği konularda çevresini aydınlatsa ne kadar güzel olur diye düşünüyorum. Bitkileri çok seven ve tohumdan fıstık çamı üretimi yapan bir insanım (hobi olarak). Palmiyeler hakkında pek bir bilgim yok. İzmirde yaşamaktayım ve çevremizde çok fazla palmiye ağaçları bulunmakta. Şu sıralar palmiyelerin tohum benzeri şeyler verdiğini farkettim ve fotoğrafını çektim.

Size sorularım şunlar:

*Resimde gördüğünüz palmiyenin cinsi ve özellikleri hakkında bilginiz varmı ? (İzmirde çok fazla bulunmakta bunlardan)

*Gördüğünüz bilye büyüklüğündeki nesneler palmiyenin tohumlarımıdır ? Eğer tohumsa çimlendirmesi hangi şartlarda (sıcaklık vs.) olur ve nasıl yapılır ?

Şimdiden çok teşekkürler.. İyi günler diliyorum..

Merhaba,
Resimdeki palmiye,isminden de anlaşılacağı üzere Kanarya Adaları orijinli "Phoenix canariensis" = Kanarya Adaları Hurması.Yörel ismi "Palmera Canaria" dır.Hayatı boyunca 10-20m boya kadar ulaşabilir.
Hurma cinsi içerisinde soğuklara en dyanıklı tür olduğu söylenebilir.
-10 derecelere kadar hayatta kaldığı bilinir.Ama genellikle kışın uzun süreli -5 derecenin altında kalırsa Yapraklar kurur ve sararır,bu süreç çok uzun değilse yaz başlarında orta göbekten yeni sürgün verebilir.
Yavaş büyüyen bu tür ülkemizde akdenizden Karadeniz sahillerine uzanan bir zonda rahatlıkla yaşamını sürdürür.Aşırı soğuklarda özellikle uç kısmını sarmak faydalıdır.
Resimde görülen tohumlar sonbaharda olgunlaşır.Toplanan tohumlar etli kısmından arındırılarak mart ayına kadar Kuru kum ile serin ve nemsiz bir ortamda katlama işlemine tabi tutulmalıdır.Mart sonlarına doğru fungusitle hazırlanmış suda 2 gün bekletilerek ekim yapılabilir.Çimlenme 2-3 ay içerisinde başlar.Fideler ekim başında şaşırtılarak sera ortamına konmalı veya sera yoksa şaşırtma işlemi bir sonraki Nisan ayına bırakılmalıdır.
geçmiş konularda da bir takım bilgiler mevcuttur.
umarım Faydalı olmuşumdur.
Selamlar

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön