Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi experienced
Açık olarak ifade etmek gerekirse arılar her yerde yaşayabilir, doğada gördüğümüz üzere taş kovuklarda, toprak yuvalarda, ağaç kovuklarında vs. Ancak ister organik bal, ister standart bal üretin dikkat etmeniz gereken bir çok nokta var ve bunların başında koloninin sağlığı geliyor, siz cam kovan yapsanız bile arı bu camı propolis ile kaplamadan çalışmayacaktır, cam malzemeden dolayı siz arıları çok daha fazla huzursuz edeceksiniz, sizin çalış süreniz uzayacak, bundan dolayı koloni zaman zaman ciddi risk altına girecek, ısı geçirgenliğindan dolayı çok riskli olacak, 25 mm sık lifli ağacta yaklaşık olara 750 civarı hava yastığı vardır (Hani pimapen reklamlarından görüyoruz ya 5 Kanalllı 6 Kanallı 8 Kanallısını çıkardık diye.. istedikleri kadar kanal ilave etsinler ahşapa ulaşlamaları yakın gelecekte mümkün gözükmüyor) Ve biliyor musunuz? Arılar 20-25 gr propolis üretebilmek için yaklaşık 2 Kg bal tüketiyorlar. Seçim sizin tabii ancak deneyimlerimizi arttırmak için illede arıları feda edeceğim diyorsanız.
|
İlginiz için teşekkür ederim. Cam kovan bir fikir denemesini yapacağımkovanı yaparken bir yapıştırıcı
vb ürünler kullanmadan eski usul iç içe gecen ve ayakda duran şekli tercih edeceğim bunun nedeni Deneme olması ve sizin gibi düşünen birçok arıcının cam kovan fikrini olumlu karşılamaması. propolis ile camları kaplamaya başlarlarsa anında camları çıkarıp tahta ağaç paneller ekleye bilirim Böylece normal bir kovandan farkı kalmaz. Bu sene haziran ayında kuracağım kovanımdan bal üretimi beklemiyorum koloninin sağlıklı kışa hazırlanması ve gelişmesi önemli Ben yukarıda da yazdığım gibi bu senelik koloniyi yavrulamaya çoğalmaya petek yapmaya yönelticem serbetleyerek. Ama bi noktaya da değinmeliyim yazdığınız feda etmek kısmı hoşuma gitmedi ben onların sağlıklı olmasını isterken feda edermiyim diye düşünmeye başladım. Son bişi daha arıların kovanları tamamen gölge olan ara kat balkonuma koyacağım böylece tam gölgeye ulaşacağım zaten bu balkonu hiç kullanmıyorum. Çok özel durumlar olunca senede 1 - 2 kere çıkıyorum. Kısaca benden rahatsız olacaklarını sanmıyorum açmadan içeriyi görmek amacım ve deneyim kazanmak
Üste yazdığım kovan ölçülerini değiştirmem gerekir sanırım bir arkadaş başka bir forumda uyardı Alan çok büyük savunma ve yarulama çok zor olur ana arı perişan olur diye bende ölçüleri düşürdüm ve standart kovan ölçülerine yakın yapmaya çalışacağım yanlız belli sınırlamalarım var ana arı teli gibi
uygunmudur sizce ölçüleri :25 cm yükseklik 44 cm genişlik 52 cm derinlik