Belki bu konuda bir yardımı olur diye yazıyı ekliyorum. Yazılarınızı okuyunca bir tarama yaptım. Çok güzel bir konu. Herkese teşekkürler. Benim aklıma ilk olarak acaba evde kendi imkanlarım ile solucan yetitirebilir miyim? sorusu takıldı. Tabi o fıçıdaki toprak ta çok değerli olacak.
SOLUCANLAR, TALEBİ KARŞILAMIYOR... 20 milyon solucan onun için çalışıyor
Türk tarımını hormonla tanıştıran Ali Nazmi Acar, şimdi de çiftçilere solucan gübresi satıyor
Amerika, İsrail ve pek çok Avrupa ülkesinin 20-30 yıldır tarımda kullandığı solucan gübresi nihayet Türk tarımına da girdi. Türkiye’yi hibrit tohum ve hormonla tanıştıran, ziraat mühendisi ve girişimci Ali Nazmi Acar şimdi de solucanın dışkısını, zirai ilaçtan kaçınan Türk çiftçisinin kullanımına sunuyor.
Şimdilik 20 milyon adet solucan Acar’ın Antalya’da kurulu Bionat firması için ‘çalışıyor’ ama iç pazarın talebine yetişememekten yakınan firmanın hedefi, solucan sayısını 2009’da 500 milyon ile 1 milyar arası bir seviyeye çıkarmak.
Solucan gübresi, diğer hayvan gübreleri gibi taban gübresi olarak kullanılıyor. Topraktaki organik maddeyi yükseltiyor, verimliliği artırıyor. Zirai ilaca gerek bırakmıyor. Üstelik diğer hayvan gübrelerine göre de avantajlı.
Hayvan gübreleri yabani ot tohumlarının toprağa karışmasına neden olabiliyor, bakteri taşıyabiliyor. Solucan gübresi ise bu riskleri taşımıyor. 25 kiloluk çuvallarda son tüketiciye 50 YTL’den satılıyor. Ekilen bitki türüne ve sayısına göre değişmekle birlikte, bir çiftçinin verimliliği yüzde 25 artırabilmesi için yılda 5-6 çuval solucan gübresi kullanması yeterli oluyor. Bionat şimdilik ayda 80 ile 100 ton gübre satışı gerçekleştiriyor.
Talep çok, solucan az...
Birkaç yıl önce İsrail’e yaptığı bir gezi sırasında bu işle tanışan Acar, üretime en uygun tür olan Kaliforniya kırmızı solucanı Türkiye’de olmadığı için ithalata karar vermiş. Ancak ithalat yönetmeliğinde solucan yer almadığı için bu gerçekleşmemiş.
Acar, çok daha az verimli yerli solucanları köylerden toplatıp tesis kurarak üretime başlamış. 250 bin solucanla işe başlayan şirketin elinde şimdi 20 milyon solucan var. Gübreye Karadeniz, Marmara ve Ege başta olmak üzere pek çok bölgeden talep var, ama şirket henüz iç pazarın talebini karşılayamıyor.
Babası Ali Nazmi Acar’ın “Bu ürün ülkemde niye yok?” diye yola çıktığını anlatan Bionat Genel Müdürü Selçuk Acar, Antalya’da 15 dönüm alanda kurulan tesislerinde üretimi artırarak sürdüreceklerini söyledi.
|