View Single Post
Eski 25-03-2009, 18:27   #37
praecox
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Benim büyükçe bir Mimoza ağacım geçen kış fırtınalarında devrildi. yerden bir metre kadar yükseklikten bir yerden ana gövde çatlaklarla kırılırcasına yere nerde ise paralel yattı. Panik halinde Mine Pakkaner hanımefendiden acil ve hatta nasıl kurtarabileceğim hakkında özel mesajla fikir aldım, danıştım.

Ağacı kurtardık geçen haftalar gelin gibi çiçekler içindeydi. Bu bağlamda bende şimdi bu ağaçla son deneyimlerimi yazma gereği duydum.

Yere yatık kırılan ağacın fazlaca yüksek olan kısmını kesip aşı macunu ile su kaybını önlemek amacı ile yarayı kapatık. Ağacı halatlarla dikleyip, sabitledik.
Çatlak gibi olan kırık yerin deri kısmını da sıyırıp bir güzel macunladık.
Bu işlemler sayesinde ağacın alt üst olmuş veya olabilecek turgor basıncının osmotik basıncın ki su dolaşımının önemli etmenleri bir nebse olsun destekledik.

Kısacası eski ağaçlarımın da kuruma nedenlerinin... geriye dönük bakmamdan da yaptılan hatalar ve edindiğim izlenimler... özelikle bu zamanda çiçek alınacak diye dalların kesilmesinin hatta kırılmasının olduğunu söyleyebilirim.
kırılan yerden yeni uyanmış bu nebat özelikle bu zamanlarda çok çabuk "kan kaybından tüm ağaçın ölümü ile de sonuçlanabiliyor.

Bilmem bu aklileştirmem de hata var mı var ise Mine hanımın düzeltmesini rica ederim.

Bana ilk acil önlem olarak su kaybının bu yaralardan önlemem gerektiği yolnda idi. yaprak azaltması ve aşı macunu gibi methodlarla...

Tabii babamın geçen hafta, yine de küçük bir dal dahi olsa kesmesine tepkimi tahmin etmeniz pekde zor olmasa gerek.

Mine hanıma burdan teşekkürlerimi borç bilirim.
Geçen seneki hali.:
Name:  Image019.jpg
Views: 2134
Size:  48.2 KB

Name:  Image020.jpg
Views: 2111
Size:  50.1 KBName:  Image023.jpg
Views: 2157
Size:  31.9 KB

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön