arkadaşlar, konu ile ilgili en başından beri yazılanları okudum. İlk aklıma gelen şey, bir çok kişinin yazılanları baştan itibaren okumaması nedeniyle aynı soruları defalarca sormuş olmaları... Sağlık olsun.
Benim de bir cüce narım var. Ben kış ortası Ankara'da çiçekçiden satın aldım. aldığımda 3-5 nar vardı üzerinde. 1-2 ay sonra yaprak dökmeye başlayınca onları kopardım. Aldıktan sonra, yaprak dökmeye başlamadan hemen önce, sert soğuğu almayan ancak serin olan kapalı balkonda bir kaç çiçek açar gibi oldu ama hemen döküldü. Nedeni ise şu, çiçekçilerde, bir takım hormon, gübre vs. ile bitkiyi coşturuyorlar. Eve getirince bu bakımı doğal olarak yapamıyoruz ve yeni yerine ve bakımına alışıncaya kadar yaprak ve çiçek dökme gibi huylar sergileyebiliyorlar. Diğer yandan, çiçeğin meyveye durması için, açık havada, güneş ve rüzgâr alması gerekiyor. Aksi halde dökülür..
Ayrıca, Bana sorarsanız saksıda yetişecek olan bir bodur nar, hele hele bonzai yapıyorsanız, yaz boyunca balkona, ama öyle çok fazla güneşe maruz kalmadan, kış ayları boyunca ise eğer iklimi Ankara gibi sert olan bir yerde iseniz kapalı balkona alınmalıdır. Sürekli içeride tutulursa bitki normal yaşam döngüsünü şaşırır.
Son olarak, Bahaus gibi yerlerde özel Bonzai toprakları satılmakta.. biraz pahalı ama... Benim aldığım Nar ağacının saksısında tesadüf bu ya, o nehir kumu yerine, tam anlamıyla Bonzai toprağı vardı... Toprağın içinde volkanik kayaçlar var... Bu toprak küçük saksılarda yetiştirmeye çalıştığımız Bodur nar gibi bitkiler için çok faydalı.. Herşeyden önce toprağı sürkli olarak nemli tutuyor ve kökler çok rahat hava alabiliyor...
Kulağa küpe fikre katkı olsun.
Saygılar..
|