View Single Post
Eski 24-03-2009, 17:54   #772
omar
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2007
Sn Lerdemir,

Önce "Toprakları 2008/bahar aylarında almıştım. Üreticilerin yeterli oluşum süresini göz önüne aldıklarını düşünsek de, 1 yılda ben bekletiyorum. Buda kullanımda kendini belli ediyor." sorunuza cevap vermek istiyorum;

Literatürde sizinde bildiğiniz gibi kompost oluşum süresi olarak en az 3 - 4 ay olarak belirtiliyor. Bende acaba erken davranılmış, ticari kaygı ile tam oluşmadan piyasaya sürülmüş olabilir mi kaygısı var. Örnek olarak 2 ay evvel aldığım Torfun yapısı ile geçen yıl aldığım aynı marka ve tür torfun yapısı farklı idi. Bir başka çiçeğin saksı değişiminde toprağım yetmediği için yenisini açıp kullanmak zorunda kaldım. Bazı kısımları helen "sabunsu" bir yapıda idi.

Sizinde belirttiğiniz gibi saksı değişiminde gardenya çok hassas. Ben canlarımı hep bu aşamadan 5 ila 10 gün içinde uçlarda kararma, aşırı yaprak dökümü ile kaybediyordum. Genelde de kökler çürümüş oluyordu.

Karışımı www.biltek.tubitak.gov.tr/ adresinden alıp, özellikle sizin katkılarınız ile geliştirip, düşünüp biraz da empati ile denedim..

Denememin sonucunu 10 gün bekleyip sizler ile paylaşmak istedim.

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön